Odkar je Sony predstavil PlayStation 4 je minilo dobrih šest let. V tem času so leta 2016 predstavili še PlayStation 4 Pro, Microsoft pa jim je kontriral z Xboxom One X in Xboxom One S. 100 milijonov uporabnikov PlayStationa se sprašuje, kdaj bodo lahko nadgradili svojo igralno konzolo in kakšne novosti jim bo prinesla.

PlayStation 4 je bil za mnoge bolj zanimiv od Xboxa One že zaradi tega, ker je za nižjo ceno ponujal boljšo zmogljivost kot Xbox One. Čeprav sta obe konzoli uporabili isto AMD x86 arhitekturo z identičnimi procesorskimi jedri, ki so bili v osnovi sicer namenjeni prenosnikom, je bil PlayStation v prednosti zaradi boljše grafične kartice in hitrejšega spomina. Neglede na to, je igranje še kako zahtevnih iger na obeh konzolah še po šestih letih popolnoma všečno, saj so večino iger, ki jih je možno igrati tako na PlayStationu kot na Xboxu, razvijali za obe konzoli hkrati – to je omogočila uporaba iste procesorske arhitekture.

Slabost teh procesorjev pa je ravno to, da so bili zamišljeni kot procesorji za prenosne računalnike in so tako manj zmogljiivi. To pa je tudi glavni razlog, da Xbox One X in PlayStation 4 le redko lahko poženeta nekatere najzahtevnejše igre z zgolj 30 FPS-i oz. sličicami na sekundo. Pri 4K resoluciji, kar je daleč od mokrih sanj vsakega igralca videoiger, ki pa se zgodijo, ko lahko naprava igro požene s 60 sličicami na sekundo. Četudi sta procesorja v Xboxu in PlayStationu 4 skoraj identična, pa obstaja razlika v sistemu, ki Sonyu ne gre najbolj na roko.

Prednost novega Xboxa One X pred novim PlayStationom 5, o katerem vemo le površne informacije, ki kažejo na možno nižjo ceni od PlayStationa 4 ter uporabo oblaka in umetne inteligence za boljšo uporabniško izkušnjo, je definitivno »backwards compatibility«. To zmožnost Xboxovega operacijskega sistema, ki omogoča uporabnikom igranje iger, razvitih za prejšnjo verzijo Xboxov ne glede na arhitekturo novega. V kolikor Sony kljub izjemno kvalitetnim igram, ki so tudi ekskluzivne za PlayStation platformo, ne bo nudil nikakršne podobne opcije, bi to pomenilo dodatno delo za razvijalce videoiger, pa tudi brez potrebe zapravljen denar uporabnikov, saj bi morali za vse igre na novem PlayStationu še enkrat plačati.

Konzole so, podobno kot pametni telefoni in računalniki, vedno bolj zmogljive in jih kot kaže lahko uporabljamo tudi do 7 let, zato je tudi potreba po nadgradnji dosti manjša. Vse kar do sedaj vemo o PlayStationu 5 torej je, da ga lahko pričakujemo predvidoma leta 2020, da bo PlayStation 5 verjetno cenejši, kot je bil PlayStation 4 ter da bo nova Sonyeva konzola omogočala bolj gladko uporabniško izkušnjo pri igranju videoiger, saj se kvaliteto Grafike da zgolj stežka izboljšati.

A. K.

Vir:  https://www.theverge.com/2019/2/19/18231205/sony-ps5-playstation-5-rumors-specs-games

 

Komentarji