Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota gradi rover, ki bo uporabljen za raziskovanje Lune.

Podjetje sodeluje z japonsko agencijo za raziskovanje vesolja (JAXA).Skupaj z njimi bodo razvili vozilo, ki bo primerno za več kot 10.000 km dolgo potovanje do površja Zemljinega edinega naravnega satelita. V sporočilu za javnost, ki ga je napisala vesoljska agencija, so povedali, da bo rover velik približno toliko kot dva minibusa. Imel bo 13 kvadratnih metrov bivalnih prostorov. Dolžina vozila bo znašala 6 m, širina 5,2 m in višina 3,8 m. Vozilo bo lahko sprejelo dva astronavta, v nujnih primerih pa tudi štiri. Se s tem začenja nova tekma za osvajanje Lune? Predsednik ZDA Donald Trump pritiska na ameriško vesoljsko agencijo NASA, da bi do leta 2028 na Luno ponovno poslala plovilo s posadko.

Toyotin rover bodo poganjale na Japonskem razvite gorivne celice, ki uporabljajo električno energijo. Ker bodo roverji s posadko imeli kabino pod pritiskom, to pomeni, da astronavtom v vozilu ne bo potrebno nositi čelad. Vozilo bo na Luno prispelo pred kozmonavti, z njimi pa se bo lahko srečalo na prej določenem kraju.

Glede partnerstva s Toyoto je predsednik agencije JAXA Hiroshi Yamakawa dejal, da je to sodelovanje pomembno. Pridružitev Toyote k izzivu mednarodnega raziskovanja vesolja krepi zaupanje v dosego cilja. Roverji s kabino za posadko so element, ki bo imel pomembno vlogo pri celovitem raziskovanju in uporabi Lunine površine. Z uporabo Toyotinih odličnih tehnoloških zmožnosti, predvsem povezanih z mobilnostjo, je JAXA še korak bližje izdelavi roverja, ki bo astronavtom omogočal raziskovanje Lune.

Toyotino hibridno električno vozilo Prius je najbolj prodajani hibrid vseh časov, zato menimo, da je izdelava roverja velik izziv, vendar mu bo Toyota zagotovo kos.

JAXA namerava novi rover izstreliti v naslednjih desetih letih. Realizacijo tega cilja pričakujejo do leta 2029.  Japonska ne razvija raket, ki bodo ljudi ponesle na Luno, zaradi tega upajo, da bo lansiranje tega roverja del mednarodnega projekta. Kitajska, Indija in Izrael letos na Luno lansirajo svoje lastne misije brez posadke. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo ljudje ponovno pristali na Luni. Do zdaj je uspešen pristanek plovila na Luni uspel le Rusiji, ZDA in Kitajski. Izmed 24 astronavtov z misij Apollo programa jih je samo 12 hodilo po Luni in le jih je tam vozilo roverje. S Toyotinim popolnoma novim roverjem, ki naj bi bil večji od vseh predhodnih, bi lahko potovanje do Lune bilo lažje kot kadarkoli prej.

J. R.

Vir: https://www.unilad.co.uk/technology/toyota-is-making-a-moon-rover-for-japan/

Komentarji