Omejitve poslovanja s Kitajsko iz strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa, povzročajo kitajskemu podjetju Huawei precej težav.

Google je primoran sodelovati z restrikcijami in ukazi ameriškega predsednika Trumpa. Na črno listo je namreč postavil kitajskega proizvajalca telefonov Huawei. Podjetju Huawei naj bi omejil prodajo tako, da na njihovih prihodnjih telefonih ne bo mogoče uporabljati nekaterih Googlovih storitev kot so Google play in elektronske pošte Gmail.

Dobra stran je, da operacijski sistem Android odprtokodni sistem in je dostopen javnosti, imenovan »Android Open Source Project (AOSP). AOSP se posodablja v koraku z Googlovo verzijo Androida, na kateri je zgrajen. Vendar, to pomeni, da je Huawei za enkrat primoran proizvajati svoje posodobitve preko AOSP-ja, namesto Googla. To že delajo na kitajskih telefonih, ki imajo omejen dostop do Googlovih aplikacij.

Huawei podjetje trdi, da bo poskrbel za posodobitve telefonov in njihovo varnost. Rečeno je bilo tudi, da ameriški in evropski telefoni Huawei ne bodo izgubili dostopa do Googlovih aplikacij in se bodo posodabljale še naprej.

Za podjetje Huawei je to vsekakor nevšečnost, ki jo bodo morali sprejeti. Podjetje pa ima že plan B, in sicer razvija že svoj operacijski sistem, ki je že vgrajen v njihove pametne ure. Vendar pametni telefon brez Googlovih storitev je več kot težko prodajati svojim strankam. Bi vi lahko živeli brez Googlovih storitev?

 

V. R.

Vir: https://www.theguardian.com/technology/2019/may/20/huawei-blockade-do-i-need-to-stop-using-my-android-phone

Komentarji