Prepričanje, da so ženske krive za pomanjkanje spolne aktivnosti v zvezi je zmotno. Izguba potrebe po seksu in uživanja v intimnosti je problem s katerim se sooča vedno več moških. In kaj je razlog?

O zmanjšani želji po spolnosti govorimo takrat, ko oseba nima želje ali potrebe po kakršni koli seksualni aktivnosti, se pravi ne po spolnem odnosu, mastrubaciji, božanju ali poljubljanju. Takšna oseba o spolnosti niti ne razmišlja ali sanjari. Nekateri se s to težavo spopadajo zaradi vpliva okolja, velika večina pa za pomanjkanjem želje po spolnosti trpi zaradi številnih drugih dejavnikov, kjer so psihične težave (depresija) glavni akter. Stresno življenje, bolezen, jemanje določenih zdravil (predvsem tista za zniževanje krvnega tlaka) ali znižanje koncentracije testosterona v krvi so lahko razlogi zakaj v postelji ostaja mirno.

Testosteron je moški spolni hormon, ki ga proizvajajo Leydigove celice v modih, njegovo proizvodnjo in izločanje v kri pa nadzirajo nadzorni centri v možganih. Vpliva na razvoj primarnih in sekundarnih spolnih znakov pri moškem, pomembno vlogo pa ima tudi na proizvodnjo beljakovin v telesu in razvoj mišic. Če je torej koncentracija testosterona znižana, pride lahko pri moškem do psihičnih motenj, manjše telesne in obrazne poraščenosti, sprememb v telesni konstituciji, neplodnosti in kot rečeno do zmanjšanja libida, s tem pa tudi do zmanjšanja števila spolnih odnosov.

V procesu staranja pri moških in ženskah raven testosterona naravno upade, ta pojav pa se še pospeši v prisotnosti kroničnega stresa, nekvalitetne prehrane, nezdrave črevesne flore, pomanjkanja vitamina D, povečanja telesne teže, pomanjkanja gibanja ter pri uživanju zdravil na recept. Dokazano naj bi za pomanjkanjem testosterona trpelo kar od 6 do 12 odstotkov moških med 39. in 70. letom.

Simptomi nizke ravni testosterona pri moških so zmanjšana spolna sla, neplodnost, erektilna disfunkcija, utrujenost, slaba koncentracija, zmanjšana mišična masa, depresija, zmanjšana fizična moč, izguba kostne gostote, krhke kosti.

Splošna navodila za zvišanje testosterona zajemajo uživanje zdrave, uravnotežene prehrane z veliko zelenjave, sadja in oreščkov. V jedilnik dodajte zdrave maščobe (kokosovo olje, avokado, mandlji) in odstranite predelano hrano.

Povrnite željo po seksu!

Še preden pa lahko težavo odpravite morate ugotoviti, kje tiči razlog. Kot rečeno, je vsakdanji stres eden od glavnih ubijalcev želje po spolnosti. Tukaj pomaga veliko gibanja, antistresne terapije, počitek ali morda celo posvet pri psihologu ali psihiatru. Čeprav tukaj morate biti pozorni, kajti v primeru, da zdravnik ugotovi, da bolehate za depresijo vam predpiše antidepresive, ki željo po spolnosti le še dodatno zmanjšajo.

Razlog za upad želje po spolnosti je pogosto tudi prepir med partnerjema ali žalitve, ki so izrečene morda nenamerno pa vendar partnerja užalijo. V tem primeru je najboljša rešitev iskren pogovor. Konec koncev pa se spori najlažje zgladijo v postelji.

K. F.

Komentarji