Peta epizoda Igre prestolov podira vse rekorde! Postala je najbolj ogledana epizoda v zgodovini serije. Po številu ogledov je prehitela 3. del te sezone z imenom »Dolga noč«. V ponedeljek bomo priča finalu te serije.

Peto epizodo bi lahko primerjali z iztirjenim vlakom. Zgodilo se je povsem nepričakovano. Daenerys je v besu in maščevanju do tal požgala celoten Kraljevi pristan. To se je zgodilo po tem, ko so vojaki predali mesto in odvrgli meče. Lahko bi rekli, da ima Dany nekaj po očetu, saj je tudi nori kralj želel požgati prestolnico sedmih kraljestev. Daenerys si zaradi svojih dejanj zasluži naziv nora kraljica. S svojim zmajem Drogonom je povzročila smrt več sto tisoč ljudi.

Koliko pisem je poslal Varys?

Peta epizoda se začne z Varysom, ki je pisal pismo o resničnih starših Jona Snowa. Pismo je pisal tik preden je bil usmrčen. Tega pisma ni poslal, vendar to ne pomeni, da je prej napisal tudi druga pisma. Če je želel spodkopati Danyjin načrt o vladavini, je morda poslal pisma na vse dele sedmih kraljestev. Njegova mreža »majhnih ptic« bi lahko razkrila resnico. Dany je trenutno lahko kraljica, vendar je njen načrt lahko ogrožen. Vprašanje, kaj vse je lahko Varys storil, preden ga je Tyrion ustavil. Medtem obstaja tudi možnost, da je Varys načrtoval zastrupitev Daenerys.

Zelene oči

Oboževalci že nekaj let raziskujejo, kaj pomeni Melisandrina prerokba Aryi: »v tebi vidim temo. In v tej temi me oči gledajo nazaj. Rjave oči, modre oči, zelene oči. Oči zaprte za vedno. Ponovno se bomo srečali.« Pred nekaj tedni se je zdelo, da sta se prva dva dela prerokbe že uresničila. Ubila je Walderja Freya, ki je imel rjave oči. Nato je ubila Nočnega kralja, ki je imel modre oči. Torej bi bila njena zadnja žrtev Cersei, ki je imela zelene oči. Po zadnjem predvajanem delu serije to ni več mogoče. Namesto Cersei se prerokba morda nanaša na Daenerys, ki ima prav tako zelene oči (čeprav to ni v skladu s knjigami, kjer ima vijolične oči). Velik del grozovitega dogajanja v Kraljevem pristanu je bil predstavljen z vidika Arye. To bi lahko bila zadostna motivacija zanjo, da bi iz maščevanja ubila Daenerys, kljub opozorilu Psa, ki pravi, da naj izbere boljšo pot.

Bled konj

Del razodetij 6 v Novi zavezi Svetega Pisma pravi: »In glej, prikazal se mi je konj mrtvaško blede barve. Tistemu, ki ga je jezdil, je bilo ime Smrt, za njim pa je prihajalo Podzemlje.« Na koncu pete epizode je Arya jahala konja blede barve iz Kraljevega pristana. Obdana je bila z ognjem in vsemi vrstami post-apokaliptičnih podob. Mogoče je namen tega posnetka poudarek Danyjenega divjaštva. Toda če jo Arya namerava ubiti, lahko to vpliva na nadaljevanje. Arya je zdaj smrt in obstaja še ena duša, katero mora vzeti.

Ser Davos kraljeva roka?

Na tej točki so verjetne tri možnosti za zaključek serije – bodisi Jon postane kralj in ubije Dany (ter v nadaljevanju upajmo, da stopi železni prestol), kraljica postane Dany in ubije Jona ali pa bosta umrla oba. Če Jon postane kralj, bo njegova kraljeva roka zagotovo Ser Davos. Čebulni vitez je bil vedno znova na Jonovi strani – znal mu je svetovati in ga ohraniti »prizemljenega«. Zanj je zgradil dve zavezništvi – s hišo Mormont in drugo z Daenerys. Zagotovo obstajajo razlogi, da je v nasprotju z vsemi težavami preživel do zadnje epizode. Drugi častni ljudje, kot je Barristan Selmy, so že dolgo mrtvi. Davos je zadnji svoje vrste – z modrostjo preteklosti in upanjem na boljši svet od tistega, v katerem je odraščal.

Kraljica Daenerys?

Po uničenju Kraljevega pristana je večina predvidevanj izključenih. Zelo dobro bi bilo, da se pripravimo na morebiten najtemnejši konec, ki bo prišel, ko bo Daenerys ubila vse, ki so dvomili v njo – Tyrion, Jon Snow, Davos … V tem primeru bo lahko z železnega prestola vladala samo pepelu. Samo zato, ker je Melissandre Aryi napovedala, da bo ubila Dany, ni nujno, da se bo to tudi zgodilo. Melisandre se je že pred tem zmotila. Tako je bilo, ko je zaupala Stannisu. Ob tem pa je Arya vedno imela izbiro, če želi izpolniti svojo usodo ali ne. Morda se lahko spomnimo besed, ki jih je Emilia Clark izgovorila v enem izmed intervjujev tekom snemanja zadnje sezone: »to me je popolnoma šokiralo. To, kar je Dany postala, bo pri vseh pustilo grenak priokus.« Seveda režiserji prizorov ne posnemajo vedno kronološko. Ampak, če je to sklicevanje na Danyjino zadnjo sceno, vsekakor ne moremo pričakovati pravične smrti ali srečnega konca. Najbolje bo, da se za zadnjo, šesto epizodo zadnje sezone Igre prestolov pripravimo na najslabše in upamo na najboljše.

J. R.

Vir: https://www.gamespot.com/gallery/game-of-thrones-finale-theories-what-will-happen-i/2900-2777/6/

Foto: Facebook

Komentarji