Huawei Mate 20 Pro – najzmogljivejši Huawejev mobilni telefon do sedaj, je na trgu trenutno najdražji mobilni telefon s sistemom Android. Svoje mesto si je zagotovil z dolgo življenjsko dobo baterije in zmogljivostjo.

Brezmejna človeška domišljija
Pri kitajskem proizvajalcu mobilnih telefon pravijo, da je bil navdih za izdelavo novega Mate 20 Pro brezmejna človeška domišljija. Če pogledamo njegove specifikacije, mobilnik res omogoča mnogotere možnosti, kar se odraža tudi v ceni. Pri večini slovenskih mobilnih operaterjev cena ob vezavi znaša okoli 800 €. Napaja ga baterija s kapaciteto 4200 mAh, kar je več kot pri Google Pixel 3 XL ali Samsung Galaxy Note 9. Po dveh urah igranja iger na testu je baterija izgubila le 18%. Če opazimo, da se baterija prazni, telefon enostavno položimo na Googlov Pixel Stand, s katerim jo napolnimo brezžično. Mate 20 Pro je sposoben »vzratnega polnjenja«, kar pomeni, da ga lahko uporabimo kot baterijo in preko polnilca napolnimo drugo napravo.

Tehnične podrobnosti

Operacijski sistem Android 9.0 Pie
Zaslon 6.4” OLED, 3120 x 1440 px,538 ppi
Procesor Kirin 980
Pomnilnik 128 ali 256 GB
RAM 6 ali 8 GB
Zadnja kamera 40 MP
Sprednja kamera 24 MP
Povezljivost Wi-Fi 802.11

Bluetooth 5.0

GPS

NFC

Baterija 4200 mAh
Polnjenje Brezžično (Google Pixel Stand)

Hitro žično polnjenje

Odpornost na prah in vodo IP68
Dimenzije in teža 157,8 mm x 72,3 mm x 8,6 mm, 189 g

Nadgradnja prejšnjih modelov
Hitrost in odzivnost Mate 20 Pro sta na nivoju Applovih mobilnih telefonov iPhone. Kamera deluje brez zakasnitve, animacije potekajo gladko in tekoče. Huawei-jev sistem večopravilnosti (angl. »multitasking«) je podoben kot ga ima iPhone X, vendar ne gre za kopijo temveč za izpopolnjen sistem. Ne samo, da je Mate 20 Pro zelo zmogljiv, ampak je pripravljen za uporabo v zahtevnejšem okolju. Odporen je namreč na prah in vodo po standardu IP68. Zasebnost omogoča odklepanje telefona s prepoznavanjem obraza ali uporaba čitalca prstnih odtisov, ki je vgrajen kar na zaslon. Funkcijo, ki prepozna obraz, Huawei imenuje 3D prepoznavanje obraza. Mobilni telefon obraz prepozna s pomočjo IR senzorja in več kot 30.000 točk, ki jih projektira na obraz. Tehnologija naj bi delovala hitro in zanesljivo. 

Slabosti
Kljub številnim dodatkom pa Mate 20 Pro nima 3,5 mm vhoda za slušalke. Telefonu so priložene brezžične slušalke in te se s telefonom povežejo preko vmesnika, ki ga priklopimo na USB-C vhod. Tudi Huawei sledi trendu »več kamer je več«. Izginil je enobarvni senzor, ki je bil vgrajen v P20 Pro in nekatere prejšnje modele telefonov. Namesto njega so dodali še dve kameri, tako da ima Mate 20 Pro vse skupaj tri, ki omogočajo, da so vse motnje na slikah izločene brez težav. Omenili smo, da ima Mate 20 Pro boljšo baterijo kot Pixel 3 XL in Galaxy Note 9, vendar je v določenih pogojih posnel slabše slike kot konkurenta. Pri kombinaciji temnega ospredja in svetlega ozadja je ozadje kot naprimer nebo prišlo preveč do izraza. Na ohišju so prisotni vzorci, ki so pravzaprav utori na steklu, ti pa omogočajo, da se na ohišju prstni odtisi ne poznajo. Slabost mobilnega telefona je programska oprema, saj prihaja do nastanka hroščev (angl. »bugs«), vendar imajo pri proizvajalcu Huawei še veliko prostora za izboljšave, saj gre za relativno nov mobilni telefon.

Če povzamemo, je Huawei Mate 20 Pro mobilni telefon z ogromno potenciala. Njegova baterija omogoča dolgo delovanje tudi ob najzahtevnejših aplikacijah, katere delujejo gladko. Verjetno je trenutno najzmogljivejši mobilni telefon s sistemom Android, kar se odraža v njegovi ceni. S časom bo tudi ta padla, tako bo dostopen širši množici ljudi.

J. R.

Komentarji