Na svetu obstajajo številni različni športi. Ti se med sabo razlikujejo po intenzivnosti in času aktivnosti. Ekstremni izzivi od športnikov zahtevajo veliko vzdržljivost, spretnost in moč ali pa kombinacijo vseh teh lastnosti. V članku vam bomo predstavili nekatere izmed najtežjih.

Vzpon na Mount Everest
Mount Everest je najvišji vrh sveta. Ravno zaradi tega želi vsako leto okoli 600 plezalcev splezati na vrh 8848 m visoke gore, ki ločuje Tibet in Nepal. Vzpon je možen iz obeh prej omenjenih držav in traja nekaj tednov. Najprej sledi pohod do kampa na nadmorski višini približno 5200 m, kjer se počaka na primerno vreme in navadi na razmere na tej višini. Temu kampu na poti do vrha sledijo še trije, pri vsakemu  se je potrebno ustaviti, da se telo navadi na razmere. Zadnja ovira pred vrhom je »Death Zone« – višina, od katere naprej v zraku ni dovolj kisika za normalno dihanje. Po vhodu v to cono (nad 8000 m) imajo alpinisti dva do tri dni časa, da pridejo do vrha in nazaj, preden pomanjkanje kisika zahteva njihova življenja.

Ironman
Ironman je triatlon, ki vključuje približno 4 km plavanja, 180 km kolesarjenja in maraton – tek na 42,2 km. Aktivnosti si sledijo v zgoraj zapisanem vrstnem redu in se izvajajo brez pavze. Običajno traja okoli 16 ali 17 ur, zato velja za najtežji enodnevni športni izziv.

Maraton po severnem polu
Maraton – najdaljša in najtežja atletska disciplina je že sama po sebi zelo zahtevna. Dobrih 42 km dolga pot, ki bi jo naj pretekel grški vojak od Maratona do Aten, predstavlja velik izziv za vse tekače. Poleg fizične je pomembna tudi psihična pripravljenost tekmovalcev. Maraton neugodne razmere na enem najbolj odročnih krajev na našem planetu še dodatno otežijo. Tek ne poteka po cesti ali stezi temveč po zamrznjeni vodi. Temperature pod ničlo in sneg nista edina dejavnika, ki naredita ta izziv zares ekstremen. Tekače namreč spremljajo oboroženi stražarji, ki skrbijo za zaščito pred polarnimi medvedi.

Reli Dakar
Najbolj znano »off-road« tekmovanje na svetu je vzdržljivostna dirka za avtomobile, tovornjake in motorna kolesa. Sestavljena je iz več etap – med njimi je najdaljša dolga okoli 900 km. Na tekmovanju, ki traja 14 dni, se morajo sodelujoči spopasti z različnimi ovirami – pot jim otežujejo gore, reke in peščene sipine. Tekmovalci morajo biti v dobri psihofizični pripravljenosti, saj je dirka zelo zahtevna. To potrjuje dejstvo, da je letos na cilj tekmovanja prispela le dobra polovica udeležencev (55 %).

Red Bull Planica 400
Nazadnje omenimo še zahtevno športno tekmovanje, ki poteka v Sloveniji. Red Bull je svoj izziv poimenoval Planica 400. Tudi pri tej športni aktivnosti gre za tek, vendar na bistveno krajšo razdaljo. V dolini pod Poncami se organizira tek do vzletišča skakalnice. Višinska razlika znaša 202 m, dolžina, ki jo je potrebno preteči pa 400 m. Tekmovalci so zelo vztrajni, vendar se večina do vrha pravzaprav priplazi po vseh štirih.

J. R.

Komentarji