Letošnje leto se je po predstavitvi prvega zložljivega telefona Royole januarja letos nadaljevalo s Samsungovo predstavitvijo veliko bolj izpopolnjenega Galaxy Folda, vrhunec pa je očitno doseglo na Mobile World Congressu, kjer je Huawei predstavil Mate X, ki je tanjši, estetsko lepši pa tudi dražji od Galaxy Folda.

Za razliko od Galaxy Folda ima Mate X večji, 8-inčni OLED zaslon, za njegovo brezhibno upogibanje in zlaganje pa skrbi poseben Huaweijev tečaj sestavljen iz več kot 100 komponent, katerega so pantentirali pod imenom »Falcon Wing design«, Huaweijevi inženirji pa naj bi tečaj razvijali cela tri leta, ki pa tako kot Samsungovi inženerji mislijo, da ljudje na zložljivih telefonih oz. tablicah ne potrebujemo 3.5-milimetrskega vhoda za slušalke, ki pa ga presenetljivo najdemo na Galaxyu S10.

Druga glavna razlika je, da pri Mate X-u nimamo »cover« oz. dodatnega zaslona za telefonski način, kot ga ima Galaxy Fold, ampak je za telefonski način uporabljen kar del zaslona, ki je aktiven tudi v tabličnem načinu uporabe Matea X. Le-ta ima v zloženem stanju 6.6-inčno diagonalo, resolucija zaslona pa je 2480×1148 pikslov. Diagonala sekundarnega zaslon v zloženem stanju meri 6.4 inče in ima resolucijo 2480×892, glavni zaslon v tabličen oziroma odprtem načinu pa ima resolucijo 2480×2200, kar daje zaslonu v tabličnem načinu obliko skoraj popolnega kvadrata.

Sekundarni 6.4-inčni zaslon ima do sedaj zgolj eno funkcijo – to je, da pri slikanju slikani osebi pokaže, kaj vidi fotograf za telefonom, v primeru slikanja selfiejev pa kaže drugi osebi enako sliko, kot jo vidi oseba, ki se slika.

Mate X bo imel baterijo s kapaciteto 4.500 mAh, ki bo z elektriko oskrbovala Huaweijev 7-nanometrski procesor Kirin 980, ki smo ga že videli pri Honorju Veiw 20 in Mateu 20 Pro. Baterijo bo s Huaweijevo tehnologijo SuperCharge mogoče do 85% napolniti v 30 minutah, gumb za prižiganje zaslona pa ima pod površjem skrit tudi čitalec prstnega odtisa.

Naprava ima nič kaj presenetljivo tudi Huaweijev Baloong 5G modem, četudi 5G omrežje v realnem svetu še ne obstaja, a je to zgolj Huaweijevo sporočilo, da je Mate X naprava za prihodnost, ki med drugim odraža tudi Huaweijeve interese v sferi razvoja 5G omrežja, saj za infrastrukturo le-tega skrbi tudi Huawei.

Podrobnosti o treh kamerah na Mateu X ob predstavitvi žal niso bile razkrite, je pa na telefonu jasno vidna oznaka Leica kamer, ki jih Huawei uporablja na vseh svojih zmogljivejših telefonih – na temo kamer so po predstavitvi dejali zgolj to, da bo kvaliteta slik vsaj tako dobra, kot na Mateu 20 Pro.

Konfiguracija z 8GB Rama in 512 GB pomnilnika bo v Evropi na voljo za neverjetnih 2.299€ sredi letošnjega leta.

Vir: https://www.theverge.com/2019/2/24/18238269/huawei-foldable-phone-mate-x-price-release-date-specs-mwc-2019

Foto: Facebook

Komentarji