Volvo in kitajsko podjetje Geely Holding sta predstavila svoje prvo popolnoma električno vozilo, Polestar 2, ki se je pridružilo proizvajalcem avtomobilov, ki poskušajo izničiti prevlado Tesle na trgu električnih avtomobilov. Novi Teslin nasprotnik je bil posebej zasnovan tako, da bo lahko konkuriral Teslinemu modelu 3, ki se dobro prodaja.

Polestar 2 bo na voljo v petvratni različici z dvema elektromotorjema. Pričakuje se, da bo z enim polnjenjem imel domet 500 km, saj ima vgrajeno baterijo s kapaciteto 78 kWh. Vsak izmed elektromotorjev bo proizvedel moč 150 kW ob navoru 330 Nm. Zadnje luči se na avtomobilu raztezajo čez njegovo celotno širino in mu dajejo unikaten izgled. Vrata prtljažnika omogočajo enostaven dostop. Prtljažnik s prostornino 404 litre je mogoče odpreti in zapreti na različne načine – z aplikacijo, z gumbom na armaturni plošči, z gumbom na prtljažniku samem in s pomočjo senzorja pod odbijačem.

 

Proizvodnja električnega avtomobila z volanom na levi in na desni strani se bo začela leta 2020 na jugovzhodu Kitajske. Na začetku bo na voljo na Kitajskem, v ZDA, Kanadi in nekaterih evropskih državah, podjetje pa se je zavezalo, da bo razmislilo o nadaljnji širitvi.

Domet novega konkurenta Tesle je skoraj enak tistemu pri različici Model 3, njegova cena pa bo tudi blizu tiste, ki jo ponuja podjetje Elona Muska. Cena avtomobila bo znašala od 39.900 € do 59.900 €. Kljub temu pa bo cena za omejeno serijo vozil v prvem letu proizvodnje znašala 56.500 €, ta cena pa se lahko z državno subvencijo zniža za nekaj tisoč evrov.

Polestar 2 je eden prvih avtomobilov na svetu, ki ima sistem za informiranje in zabavo osnovan na Androidu. Ta voznikom omogoča uporabo Googlovega Asistenta, Google Zemljevidov in drugih aplikacij iz trgovine Google Play. Podjetje je v skupni lasti skupine Volvo Car Group in Zhejiang Greely Holding. Leta 2017 je predstavilo svoj prvi avtomobil Polestar 1 – hibridni coupe. V nadaljevanju načrtujejo začetek proizvodnje popolnoma električnega SUV-ja Polestar 3.

Medtem so se konkurenci pridružili tudi drugi avtomobilski koncerni, ki želijo prepričati okolju prijazne kupce. Jaguar je lansiral svoj popolnoma električni model I-Pace, Porsche pa se pripravlja na prodajo prvega popolnoma električnega športnega avtomobila Taycan. Lani je znamka Audi, ki je del skupine Volkswagen, predstavila križanca E-Tron.

J. R.

Vir: https://www.rt.com/business/452653-volvo-polestar-tesla-killer/

https://www.polestar.com/cars/polestar-2

Foto: Facebook

Komentarji