Računalniki naslednje generacije in mobilne naprave s priključki USB-C bodo kmalu ponujali enake hitrosti kot priključki Thunderbolt.

USB4 bo lahko med povezovanjem združljivih naprav s kabli USB-C zagotavljal hitrosti prenosa podatkov do 40 Gb / s. USB4 je izdelan na osnovi Thunderbolt-a 3, katerega ga je Intel pravkar prispeval k skupini USB priključkov. V primerjavi s prejšnjo različico USB 3.2 bo USB4 podvojil hitrost povezave.

Napoved je prišla po predstavitvi Foruma razvijalcev USB (USB-IF), na kateri so predstavili, kakšna bo naslednja generacija tehnologije USB (angl. »Universal Serial Bus«). Vgrajeni Thunderbolt pomeni, da bodo proizvajalci naprav določeno tehnologijo v svoje izdelke vključevali po nižji ceni. Glede na Android Central, lahko ti zahtevajo do 100 W moči, hitrost prenosa pa je 40 Gbps. Ob tem bo na voljo podpora za osem DisplayPort priključkov. To pomeni, da bosta dva 4K HDR zaslona pri 60 Hz ali en zaslon z 5K prikazom delovala brez težav. Ker postaja vključevanje te tehnologije cenejše, bomo verjetno kmalu videlu naprave, ki podpirajo USB4.

Jason Ziller, direktor za povezovanje odjemalcev pri Intelu je dejal, da bo Thunderbolt predstavlja korak, ki bo koristil uporabnikom. Meni, da je predstavitev Thunderbolt-a pomemben mejnik na poti do najenostavnejšega in najbolj vsestranskega vhoda, ki bo na voljo vsem. S sodelovanjem s skupino za promocijo USB se vrata odpirajo inovacijam, ki bodo dosegle velik razpon naprav, povečale kompatibilnost in potrošnikom ponudile boljšo izkušnjo.

Za doseg najvišje hitrosti bo potrebno uporabiti samo 40 Gbps certificirane kable, največja hitrost pa bo na voljo samo s povezavo z USB-C na USB-C. Dobra novica je, da bo USB4 združljiv z vsemi različicami USB in vsemi vrstami Thunderbolt naprav. Čeprav se že veliko govori o tej tehnologiji, bo USB4 prišel v uporabo šele čez kakšno leto ali dve. USB-IF, ki upravlja specifikacije USB, pravi, da trenutno 50 tehnoloških podjetij sodeluje v končnem pregledu te tehnologije. Na podlagi njihovih analiz in mnenj bodo celotne specifikacije objavljene sredi leta.

Med podjetji, ki pregledujejo tehnologijo, so Apple, Microsoft, Intel, HP in mnoga druga. Glede na to, da veliko mobilnih telefonov še vedno uporablja povezavo USB2 preko priključkov tipa C, bo najverjetneje treba počakati še nekaj časa, preden bo nova tehnologija na voljo širši javnosti. Področje USB spominja na divji zahod, saj obstaja tveganje, ki je povezano z nepopolnimi ali neučinkovitimi izvedbami v odprtem standardu, vendar področje kljub »nevarnosti« v prihodnosti čaka hiter razvoj.

J. K.

Vir: https://www.androidpolice.com/2019/03/05/usb-4-will-double-the-speed-of-usb-3-2-by-basically-becoming-thunderbolt-3/

Komentarji