Samsung Galaxy Fold

Še preden je Samsung na svojem dogodku 20. Februarja predstavil nove konfiguracije Galaxy S10, so dogodek presenetljivo začeli s pompozno predstavitvijo dvatisočdolarskega zložljivega Galaxy Folda, ki je prvi v seriji zložljivih telefonov, ki so jih predstavili bolj znani proizvajalci pametnih telefonov.

Nova tehnologija 7.3-inčnega Samsungovega upogljivega oziroma zložljivega AMOLED imenovana Infinity Flex Display omogoča preklapljanje telefona iz enozaslonskega načina, v katerem je napravo mogoče uporabljati kot običajni pametni telefon, v tablični način. Glavni zaslon (Infinity Flex) ima novo QXGA+ resolucijo (točna resolucja v pikslih še ni znana), krovni zaslon oz. zaslon, ki je aktiven, ko se napravo uporablja v enozaslonskem (zloženem) stanju ima zgolj 4.6-inčno diagonal HD+ resolucije, z novim razmerjem prikaza 21:9.

Pri Samsungu jamčijo, da bo Infinity Fold zaslon prenesel vsaj 200.000 pregibov, kar ustreza petim letom pregibanja, v primeru da zaslon vsak dan stokrat prepognemo.

Samsungov prvi zložljivi telefon bo energijo črpal iz 4.380 mAh baterije, ki bo poganjala Qualcommov 7-nanometrski osemjedrni procesor. Za brezhibno delovanje sistema Android 9.0 Pie bo poskrbelo celih 12 gigabajtov RAM-a.

Na telefonu je mogoče najti tudi štiri kamere, in sicer tri kamere na zadnji strani in eno 10 MP selfie kamero na “cover” oz. enozaslonski strani naprave. Skupina kamer na zadnji strani je sestavljena iz 16 MP primarne ultra-wide kamere, 12 MP wide-angle kamere in telephoto kamere, ki omogoča boljše posnetke na velikih razdaljah.

Iz do sedanjih videov, ki jih je Samsung delil z javnostjo, je očitno, da je naprava primarno manjša tablica, ki jo je možno uporabljati tudi kot telefon, saj so okoli telefonskega “zaslona” vidni precej široki in ne preveč estetski robovi v primerjavi z le-temi na ostalih Samsungovih telefonih, pa tudi v primerjavi z drugim (zložljivim) zaslonom na Galaxy Foldu.Poleg tega so pri Samsungu na demonstracijskem videoposnetku prikazali tudi možnost istočasne uporabe do treh aplikacij ene ob drugi, Samsung pa je že sodeloval z razvijalci aplikacij kot so Google, Microsoft in Facebook, da so svoje aplikacije primerno optimizirali za uporabo na novem telefonu.

Medtem smo prejšnji teden na Mobile World Congressu opazili tudi telefone drugih proizvajalcev, med katerimi najresnejšo konkurenco Galaxy Foldu predstavlja Huaweijev Mate X, ki bo sicer dražji, a za večino verjetno bolj privlačen od Folda, o Microsoftovem telefonu/tablici z internim imenom Andromeda, ki je prejšnja leta buril duhove o Microsoftovem ponovnem vstopu v »gladiatorsko areno« mobilnih telefonov pa letos še ni bilo ne duha ne sluha.

Galaxy Fold bo v LTE in 5G variantah v ZDA na voljo od 26. Aprila, v Evropi pa ga bomo lahko kupili šele tretjega maja za kolosalnih dva tisoč evrov.

A. K.

Vir:

https://www.theverge.com/2019/2/20/18231249/samsung-galaxy-fold-folding-phone-features-screen-photos-size-announcement

https://www.samsung.com/global/galaxy/galaxy-fold/

Komentarji