Dve najbolj inovativni svetovni podjetji sta obe iz Azije Kitajska tehnološka platforma Meituan Dianping se je po ocenah ameriške poslovne revije Fast Company izkazala za najboljšo in s svojo aplikacijo premagala tudi kalifornijski Apple.

Medtem ko Washington še vedno pravi, da Peking krade njegovo tehnologijo in uporablja to dejstvo za utemeljitev trgovinske vojne, je kitajska “super aplikacija transakcij” prevzela prvo mesto med 50 najbolj inovativnimi podjetji na svetu. To je prvič, da je podjetje, ki ni ameriško, pristalo na vrhu lestvice, katero je Fast Company začel voditi leta 2008.

Na svojem “dokončnem seznamu tistih, ki so pomembni v letu 2019,” je Fast Company dala krono pekinški družbi Meituan Dianping, ki se je prvič pojavila na lestvici. Storitev, ki temelji na aplikaciji, pospeši rezervacijo in dostavo storitev, kot so bivanje v hotelu, vstopnice za film in hrano.

Kitajski platformi je sledila Singapurska družba Grab, ki je leta 2018 zasedla Uberjevo mesto v regiji in pridobila lokalne posle ameriškega nasprotnika. Podjetje zdaj ne vključuje samo najemov, storitev za izmenjavo voženj, dostave hrane in rezervacij za potovanja, temveč 130 milijonom uporabnikom ponuja finančne in kmalu tudi zdravstvene storitve. Grab je lani dosegel 1 milijardo dolarjev prihodkov in ti se bodo verjetno še povečali, potem ko bo uspelo privabiti več kot 3 milijarde dolarjev svežega financiranja. Prva podjetja je Fast Company opisal kot »transakcijske super aplikacije«, ker prispevata k spremembam življenja več sto milijonov strank in jih povezujeta z lokalnimi podjetji.

Ena od značilnosti kitajske platforme je, da lahko analizira potrošniške navade uporabnikov, da bi ponudila druge stvari, ki bi jih oseba morda želela. Njen cilj je »pritegniti veliko število uporabnikov z veliko količino storitev, nato pa pospešiti nekatere nizko in srednje frekvenčne storitve, kot so striženje in poroke«, je dejal Xia Huaxia, glavni znanstvenik Meituana. V prvi polovici leta 2018 je aplikacija omogočila 27,7 milijarde transakcij (v vrednosti 33,8 milijarde dolarjev) za več kot 350 milijonov ljudi v 2.800 mestih.

Inovacijski prvak v letu 2019 se ponaša tudi z učinkovitostjo. Uporablja pametni dispečerski sistem za zagotovitev, da 600.000 dostavljalcev z motornimi kolesi prevozi optimalno pot. S tem jim omogoča dostavo do 10 naročil naenkrat. Klub temu pa mora tekmovati s svetovno znanim kitajskim gigantom – e-trgovino Alibabo in čeprav je bil prihodek v prvi polovici leta 2018 3,8 milijarde dolarjev, je podjetje utrpelo velike izgube.

Lani je bilo najbolj inovativno podjetje v izboru Fast Company Apple, sledila sta mu Netflix in še eno ameriško tehnološko podjetje – Square. Rezultati leta 2019 kažejo, da Apple ni ostal le brez prvega mesta, ampak se sploh ni uvrstil med 10 najboljših – podjetje je padlo na 17. mesto. V letu 2017 so skoraj vseh 10 najboljših mest na lestvici podelili ameriškim podjetjem, ki jih vodi Amazon, sledili pa so jim Google, Uber in Apple.

J. R.

Vir: https://www.rt.com/business/452233-most-innovative-company-chinese/

Komentarji