Človek si z razvojem novih tehnologij in izdelkov želi olajšati svoje življenje. Primer tega so nedvomno športni copati Nike, ki se sami zavežejo in se po meri prilagodijo vsakemu stopalu.

Nike je leta 2016 predstavil športne copate z imenom HyperAdapt 1.0. Ta obutev ima namesto pravih vezalk aktuatorje, ki v kombinaciji s senzorji tlaka omogočijo, da se čevelj prilagodi vašemu stopalu. Ko te čevlje obujete, senzor za peto zazna, da je stopalo v čevlju, ta pa se samodejno zategne. Če vam avtomatsko zategovanje ne odgovarja, sta na strani prisotna gumba, s katerima uporabnik po želji čevelj zategne ali pa ga naredi ohlapnejšega.

Cena prvotnega modela je bila 720 dolarjev. Športni copati se spomladi vračajo na trg. Nike jih je optimiziral in jim dodelil novo ime. Nike Adapt BB bodo na voljo za 350 dolarjev, kar je približno polovica cene prvega modela. Prodaja v ZDA se bo začela 17. februarja. Z nižjo ceno bodo dostopni širši množici ljudem. Pričakuje se, da bo nov model lažji in naprednejši od tistega iz leta 2016. Športni copati se bodo preko vmesnika Bluetooth povezali z vašim mobilnim telefonom. Za razliko od HyperAdapt-a bo spreminjanje zategovanja možno samo z aplikacijo.

Nike pravi: »obujte čevelj, ki oživi, ko stopite vanj. Prilagodi se obliki vaše noge in aktivnosti v realnem času. To je revolucija, to je robot v obliki čevljev, ki se sami zavežejo.« Ime modela Adapt pomeni prilagodljivost, BB pa je kratica za košarko (angl. »basketball«), saj bi naj bili športni copati namenjeni prav košarkarjem. Med uporabo se prilagodijo vaši aktivnosti. Zategovanje se spreminja glede na aktivnost, katero opravljate (tek, hoja, …). Nemoteno delovanje zagotavlja podloga, preko katere se čevlji brezžično napolnijo. S tremi urami polnjenja si zagotovimo dva tedna delovanja.

Na začetku bodo dostopne osnovne funkcije, s posodobitvijo programske opreme pa bodo na voljo dodatne funkcije. Pri podjetju Nike pravijo, da je to šele začetek platforme Adapt. Najprej so izdelali športne copate za košarkarje, v nadaljevanju želijo z različnimi modeli ponudbo razširiti na tek in druge športe.

Prvi vtis je, da je prilagodljiv sistem vezanja zelo udoben in ponuja zelo udoben občutek. Vmesnik je enostaven za uporabo, čevlji pa lahko postanejo zelo tesni. Čevlji so bili prav tako presenetljivo glasni zaradi hitrosti, s katero so notranji motorji obutev prilagajali stopalu. Za judi, ki so športne copate preizkušali, zvok ni bil preveč moteč, uporaba  pa po njihovem mnenju boljša kot klasično zavezovanje.

J. R.

Vir: https://www.businessinsider.com/nike-new-self-lacing-sneaker-adapt-bb-2019-1

Foto: Facebook

Komentarji