V našem okolju je prisotnih veliko teorij zarote. Le ena izmed njih nas lahko zamoti, za njeno raziskovanje pa lahko na internetu porabimo več ur.

Morda je ena izmed najbolj znanih teorija o ploščati Zemlji. Že njeno ime pove, kaj si njeni podporniki predstavljajo – mislijo, da je Zemlja ena velika ravna plošča. Raziskovalci verjamejo, da so odkrili glavni razlog za povečano zanimanje ljudi za to teorijo. Menijo, da je razlog YouTube.

Na Teksaški tehnični univerzi je bila izvedena raziskava, v okviru katere so strokovnjaki intervjuvali ljudi, ki so se udeležili največjih Flat Earth srečanj na svetu – srečanj podpornikov teorije o ploščati Zemlji. Eno takšno srečanje je bilo v Raleighu v Severni Karolini leta 2017, drugo pa je bilo lani v Denverju v Koloradu. Raziskovalci so intervjuvali 30 udeležencev v poskusu, da bi ugotovili vzorec v zgodbah, ki so jih ljudje povedali o tem, kako so se prepričali, da Zemlja ni okrogla kot smo se učili, ampak je namesto tega ravna.

Od 30 anketirancev so vsi razen enega povedali, da so začeli verjeti šele v zadnjih nekaj letih, potem ko so si ogledali video posnetke, ki promovirajo teorije zarote na YouTubu. Vodja raziskave je povedala, da je tudi tista oseba, ki posnetkov o tej temi na YouTubu ni gledala, izvedela o tej teoriji od sorodnikov, ki so si ogledali te posnetke. Raziskava je tudi pokazala, da je večina gledala video posnetke o drugih zarotah – kot je bil 11. september in pristanek na Luni. Po ogledu teh posnetkov je YouTube predlagal ogled posnetka o teoriji ploščate Zemlje.

Nekateri izmed njih so priznali, da so video posnetke sprva gledali le iz zanimanja, da bi jih ovrgli, kasneje pa jih je gradivo prepričalo. Vodja raziskave je povedala, da ne misli, da je YouTube storil kaj narobe, vendar je dejala, da če bi spletno mesto popravilo svoj algoritem, bi lahko prikazalo preverjeno vsebino. S tem bi pripomogli k prikazu zanesljivejših informacij.

Na YouTubu je veliko koristnih pa tudi veliko napačnih informacij. Njihovi algoritmi ljudem predlagajo vsebino, ki je podobna tisti, katero si ogledujejo. Tako po ogledu ene teorije zarote YouTube predlaga tudi druge. Verjeti, da je Zemlja sama po sebi ravna  ni nujno škodljivo, pač pa se s tem pojavi nezaupanje v institucije in oblast na splošno. Želimo, da ljudje kritično presojajo informacije, ki jih dobijo.

J. R.

Vir: https://www.unilad.co.uk/technology/youtube-to-blame-for-spreading-flat-earth-conspiracy-psychologists-say/

Komentarji