Le nekaj dni pred uradnim dogodkom, na katerem bo Huawei predstavil nove telefone serije P30, so na plan pricurljale specifikacije telefonov, ki med drugim obljubljajo možnost 10-kratnega zoomiranja na kameri.

Približno eno leto po predstavitvi zelo uspešne serije P20 Huaweijevih telefonov, JE kitajski tehnološki velikan letos v Parizu 26. marca predstavil novo generacijo P-serije telefonov. Pri Huaweiju samozavestno obljubljajo, da bodo »pravila igre zapisali na novo«, pri čemer sklepamo, da govorijo predvsem o novih kamerah, saj v predstavitvenem videu prikazujejo visokokakovostne slike pariških znamenitosti, kot so Eifflov stolp in Notredamska cerkev. Na videu vsako znamenitost na sliki približajo, kar bi potencialno lahko namigovalo na izboljšanje zoomiranja na novih telefonih.

Glede na izcurljane informacije z uradnih PR slik, naj bi vrsto primarnih kamer sestavljali trije senzorji – 40 MP f/1.6 glavni senzor, 20 MP f/2.2 širokokotni (wide angle) senzor ter manjši Time-of-flight senzor pod bliskavico, za zaznavanje globine slik. Obljubljeni 10-kratni zoom naj bi dosegli s hibridnim zoomiranjem, ki združuje zoomiranje s strojno opremo (senzorji) in z optimizacijo podatkov, pridobljenih iz glavne kamere, s pomočjo programske opreme.

P30 Pro ima tudi večji zaslon, kot P20 Pro – diagonala meri 6.47 inča, »notch« se je zmanjšal na obliko solze, podobno kot pri OnePlusu 6T. Povečanje zaslona so si pri Huaweiju lahko privoščili tudi zaradi spremembe zvočnikov, ki ne potrebujejo več mrežice, saj jih je podobno kot pri LG-ju G8 nadomestil vibrirajoči OLED zaslon. Pod njim je, kot pri Galaxyu S10, tudi čitalec prstnega odtisa.

Osemjedrni procesor, ki omogoča brezhibno delovanje telefona, je Huaweijev najzmogljivejši Kirin 980, skupaj z osmimi gigabajti RAM-a. Ponuja tudi dovolj pomnilnika za vse sorte uporabnikov –  od 128 GB, 256 GB pa do 512 GB – hkrati pa je možno pomnilnik razširiti s Huaweijevimi  karticami NanoMemory.

P30 Projev manjši »brat«, Huawei P30 je podobno kot P30 Pro deležen povečanja diagonale zaslona na 6,1 inča ter enakih sprememb na področju dizajna, z izjemo zaobljenih robov. Bistvena razlika se pojavi pri kameri – P30 naj ne bi podpiral 10-kratnega zoomiranja, na njem pa ni moči najti tudi ToF kamere. Druge razlike so tipične za manjše modele telefonov – P30 ima za razliko od Proja »samo« 6 GB RAM-a in 128 GB pomnilnika, pa tudi manjšo baterijo (3650mAh).

A. K.

Viri: https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/3/15/18267052/huawei-p30-pro-spec-leak-10x-zoom-images-kirin-processor

https://www.theverge.com/circuitbreaker/2019/2/19/18231083/huawei-p30-launch-release-date-announcement

Komentarji