Pred kratkim smo pisali o razvoju motorja Sabre, ki bi omogočil potovanje iz Londona v Sidney v 4 urah. To potovanje želi skrajšati podjetje SpaceX, katerega ustanovitelj je Elon Musk. Z njihovim plovilom bi v največje mesto Avstralije prispeli že v eni uri, potovanje iz Londona v New York pa naj bi trajalo manj kot pol ure.

Glede na mnenje strokovnjakov, ki podpirajo podjetje SpaceX, bodo dolgotrajni leti, ki nas popeljejo na oddaljene destinacije, kmalu postali preteklost. Z uporabo SpaceX Starship-a naj bi se potovanje bistveno skrajšalo. Za pot od Londona do New Yorka bi potrebovali le 29 minut., saj bi potovali zunaj Zemljine atmosfere. Prva testiranja za raketo Starship so predvidena za leto 2023. Najvišja hitrost plovila naj bi znašala okoli 29.000 km/h. Plovilo, ki bo sposobno leteti tudi na Luno in Mars bo lahko prevažalo do 100 potnikov.

Takšna potovanja bodo s tržišča izbrisala dolge lete, kakršne zdaj poznamo. Švicarska investicijska družba UBS je namreč napovedala, da bo trg za raketna potovanja od točke A do točke B do leta 2030 vreden približno 18 milijard evrov. To podjetje podpira vesoljski turizem in ocenjuje, da bo vrednost tudi tega narasla – leta 2030 naj bi promet znašal 2,7 milijarde evrov. Nekateri ljudje na komercialne lete dolgega dosega gledajo kot znanstveno fantastiko. UBS analitika Jarrod Castle in Myles Walton pa menita, da na tem področju obstaja velik trg, katerega je potrebno osvojiti. Vesoljski turizem je trenutno v nastajajoči fazi, kljub temu pa analitika menita, da bosta razvoj tehnologije in konkurenca znižala stroške ter povzročila, da bo vesoljski turizem postal dostopen širši množici ljudi.

Samo lani je 150 milijonov potnikov bilo na letu, daljšem od 10 ur. Kljub majhnemu odstotku vesoljskih potovanj naj bi trg še vedno postal velik. Pri podjetju UBS menijo, da bo vesoljski turizem še bolj v porastu, saj naj bi se zgradili hoteli na letoviščih izven Zemljine atmosfere. Trenutna vrednost vesoljske industrije znaša 350 milijard evrov, ta bi se naj do leta 2030 podvojila in dvignila na več kot 700 milijard evrov. Lahko omenimo, da se z vesoljskim turizmom želi ukvarjat več podjetij. Eno izmed njih je Virgin Galactic – podjetje, ki je v zadnjem mesecu uspešno opravilo drugi polet v vesolje s posadko. V naslednjem letu nameravajo v vesolje popeljati turiste. Ti bodo v vesolju preživeli  minut. S podobnim programom bo naslednje leto pričelo podjetje BLue Origin, katerega finančno podpira ustanovitelj Amazona Jeff Bezos.

J. R.

Vir: https://www.unilad.co.uk/technology/spacex-could-get-you-from-london-to-new-york-in-just-29-minutes-by-2030/

Komentarji