Na tržišču pametnih mobilnih telefonov se za vsakega najde pravi telefon, a se bomo v tem članku osredotočili na štiri najbolj konkurenčne telefone višjega cenovnega razreda letošnje pomladi. iPhone XS, Huawei P30 Pro, Google Pixel 3 in Samsung Galaxy S10 bomo tako porazdelili po kategorijah, v katerih najbolj izstopajo.

Fotografija

Vsak izmed teh telefonov lahko služi kot precej dobra zamenjava za vaš DSLR fotoaparat, a kljub temu še posebej izstopata Pixel in P30 Pro.

Googlovi Pixel telefoni so znani po svojem izjemnem procesiranju fotografij, zajetih zgolj z eno zadnjo kamero. V času, ko večina pametnih telefonov v tem cenovnem razredu nudi vsaj dve primarni kameri, je celotni svet tehnologije očaran nad kvaliteto Pixlovih fotografij, še posebej tistih, ki so bile posnete v temnih okoliščinah. Za procesiranje fotografij na Pixlih je Google razvil posebno umetno inteligenco ter strojno učenje, seveda pa vse to temelji na gori podatkov, ki jih ima Google na voljo.

Huawei je v zadnjih dveh letih močno napredoval na področju kvalitete fotografij, kar ni nič nepričakovanega po tem, ko smo odkrili, da na vrhu oddelka za fotografijo stoji bivši Nokiin inženir. Medtem ko se tudi pri Huaweiju trudijo z razvojem boljšega procesiranja fotografij pa njihov glavni adut ostajajo zmogljivejši in številčnejši senzorji. P30 je denimo prvi telefon s periskopskim telephoto senzorjem, ki skupaj s širokokotnim (wide-angle) in standardnim senzorjem omogoča do 10-kratno hibridno zoomiranje, česar ne boste našli na nobenem drugem telefonu.

Zmogljivost

Podobno kot tudi na področju fotografije (in na vseh področjih na sploh), sodijo tudi na področju zmogljivosti vsi štirje telefoni na sam vrh lestvice, kljub temu pa velja izpostaviti, da so nekateri boljši od drugih.

iPhone XS je med štirimi zanesljivo najzmogljivejši zaradi Applovega 7-nanometrskega A12 Bionic procesorja, ki trenutno na tržišču nima zares prave konkurence. Na vseh »benchmarkih« oz. testih zmogljivosti gladko premaga vse konkurente. Poudariti velja tudi drugačnost iOS-a, ki je na splošno bolje optimiziran sistem, saj ima Google veliko več dela pri optimizaciji Androida za všečno delovanje operacijskega sistema na raznoliki strojni opremi.

Če vam iOS ni všeč, ne boste zgrešili z nobenim izmed preostalih telefonov s sistemom zelenega robotka, po vsej verjetnosti pa boste zaradi čistega Androida na Pixlu 3 z zmogljivostjo telefona zadovoljni najdlje časa.

Dizajn

Ena izmed kategorij, ki je zagotovo ne moremo objektivno oceniti, je dizajn. Glede dizajna lahko mirno rečemo zgolj to, da ponujajo vsi štirje telefoni aktualne trende dizajna, saj jih sami hkrati tudi določajo.

iPhone XS in Huawei P30 imata oba notch, oz. zarezo na sredini skrajnega zgornjega roba zaslona, ki je bolj subtilen od notcha na Pixlu 3, ki ga mnogi pojmujejo kot povsem disproporcionalnega in groznega, saj je v primerjavi z ostalimi notchi, ki smo jih videli do sedaj, daleč največji.

Vsiljivec med telefoni z notchi je Samsung Galaxy S10, ki nič kaj preveč presenetljivo nakazuje nov možni dizajnerski trend – ima namreč luknjo na zgornjem desnem delu zaslona, v kateri se skriva senzor za selfie kamero.

A. K.

Komentarji