Zgolj v nekaj letih se je kitajskemu Huaweiju, čigar telefoni so se sprva nahajali predvsem v nižjem cenovnem razredu, uspelo po prodanih telefonih povzpeti med prve tri proizvajalce na svetu tudi z dražjimi in zmogljivejšimi telefoni, ki na nekaterih trgih lahko konkurirajo celo Applu, samemu začetniku paradigme novodobnih pametnih telefonov. Se prestol veličastnim iPhonom že kaj trese?

Hardware
Primerjajmo za začetek hardware obeh proizvajalcev, a se osredotočimo zgolj na najdražje in hkrati tudi najbolj zmogljive modele obeh proizvajalcev, tj. Huawei Mate 20 Pro in iPhone XS Max, da bo primerjava pravična.

Tako Huawei kot Apple proizvajata svoje ARM procesorje za svoje mobilne telefone, kar (predvsem Applu) omogoča večji nadzor nad delovanjem sistema in druge programske opreme na telefonih. Oba procesorja zadnje generacije (Kirin 980 in A12 Bionic) temeljita na 7-nanometrski tehnologiji tranzistorjev in imata enoto za procesiranje z nevronskimi mrežami, ki so odgovorne za strojno učenje in vse procese povezane z umetno inteligenco, na katero se osredotoča predvsem Huawei.

Mate 20 Pro za delovanje potrebuje 6GB RAM-a, medtem ko zaradi zelo dobre optimizacije iOS-a iPhonu XS Max zadoščajo le 4GB spomina.

Pomemben je tudi USB-C vhod pri Matu 20 Pro, ki omogoča hitrejše polnjenje kot Applov Lightning vhod, ki ga po vsej verjetnosti naslednje leto na novih iPhonih več ne bo. Fascinantna je tudi možnost uporabe Huaweija Mate 20 Pro za brezžično polnjenje drugih naprav.

Dizajn
Če pogledamo stvari z malo drugačnega zornega kota, pravzaprav celotna industrija pametnih telefonov že od začetka »kopira« Applov dizajn nekakšnega pravokotnika, tako da kopiranje drugih Applovih potez na področju dizajna drugim ne moremo zameriti, saj lahko to interpretiramo kot željo, da bi bili najboljši in se, da bi to dosegli, zgledujejo po najboljšem.

Prva podobnost, ki se jo da opaziti že na prvi pogled, je, da imata oba telefona na vrhu zarezo oz. »notch«, ki smo ga prvič videli na lanskem iPhonu X, kar je precej očitna kopija Applovega dizajna. Seveda je dizajn zelo subjektivna tema in se okusi med seboj razlikujejo, je pa treba Huaweiju priznati, da Mate 20 Pro izstopa po prepoznavnih barvnih prelivih in pošastni konfiguraciji treh kamer, ki skupaj z bliskavico tvorijo na sredino poravnan štirikotnik.

Kamera
Huawei je s pomočjo inženirja, ki je nekdaj pri Nokii razvijal kamero za Lumio 1020 (41-megapikselni senzor, ki je do letos veljal za senzor z največ megapiksli na pametnih telefonih) oblikoval sistem trojnih zadnjih kamer, ki Mate 20 Pro postavlja v sam vrh glede na kvaliteto fotografij, posnetih s pametnimi telefoni. Tudi 24-megapikselna sprednje kamere ni vzeti zgolj za šalo, je pa res, da ni vse le v megapikslih, temveč je pomembno tudi zlivanje pikslov in optimizirana programska oprema.

Apple letos ostaja pri svoji konfiguraciji dveh zadnjih kamer, ki sta sicer zelo dobri, a je po fiasku z »Beatuygatom«, ki je bil odpravljen s sistemsko posodobitvijo, in slabši kvaliteti slik v temi (delno tudi zaradi slabšega softwarskega procesiranja slik) morda na tem področju malo za Huaweijem.

Tu bi omenil še, da so pri Mate 20 Pro uspeli precej dobro kopirati Applove Animojije, ki smo jih videli že lani na iPhonu X – tudi tehnologija, ki tiči za njimi je pri Huawejevem telefonu precej podobna Face ID-ju.

Software
iOS je najbolj optimiziran operacijski sistem za mobilne telefone, ker ima Apple absolutno kontrolo nad komponentami, ki jih uporabljajo v iPhonih, zato iPhoni tudi ne potrebujejo baterij s tako velikimi kapacitetami in toliko RAM-a, kot ju potrebujejo telefoni s sistemom Android.

Druga negativna (ali pa morda le pozitivna?) stran Androida poleg relativno slabe optimizacije je možnost, da proizvajalci lahko prilagodijo uporabniški vmesnik Androida po svoje in tako uporabnikom lahko ponudijo več funkcij, kot bi v programerskem žargonu rekli, »vanilla« oz. »stock« Android, kar pa ne pomeni nujno, da bo zaradi uporabniškega vmesnika sistem hitrejši ali stabilnejši ali (spet subjektivno) lepši. Večina uporabnikov po vsej verjetnosti ne bo imela nič proti EMUI-ju, ki pa definitivno ni dobra izbira za tiste, ki si želijo »čistega« Androida, in zanesljivega prilagajanja uporabniškega vmesnika po svojih željah z drugimi launcherji ipd.

Dolgoročno je pri Huaweiju malo vprašljiva tudi zanesljivost sistemskih posodobitev, ki pa pri iPhonih sploh ni vprašljiva – iPhone 5S Apple s posodobitvami podpira že celih 5 let.

Cena
Cenejši Huawejevi telefoni so definitivno konkurenči v svojem cenovnem razredu, saj za svojo ceno uporabnikom nudijo relativno veliko. Huawei Mate 20 Pro z 256GB pomnilnika, za katerega boste pri nas odšteli okoli 1000€, definitivno ni poceni telefon, še manj pa je to Applov iPhone XS Max, za katerega boste pri isti pomnilniški konfiguraciji morali odšteti kar okoli 1500€. Res pa je, da iPhone XS, ki je identičen iPhonu XS Max po vsem razen po diagonali zaslona, lahko dobite »že« za okoli 1200€. Za ceno dobite sicer morda subjektivno boljši dizajn in kamero, pri Applu pa sicer za 50% večjo ceno dobite bolj zanesljiv sistem, ki je načeloma uporabnikom bolj prijazen v pogledu zasebnosti, še posebej glede na nekatere očitke Huaweiju glede njihove politike zasebnosti.

Vsekakor pa je potrebno pri nakupu telefona zanesljivo vedeti, kaj najbolj cenite pri telefonih, koliko časa ga imate namen obdržati po nakupu in pa seveda najvišjo ceno, ki bi jo bili pripravljeni plačati za telefon.

A. K.

Komentarji