V sredini oktobra je Vodafone v mestu Salford v Veliki Britaniji zagnal prvo popolno mobilno omrežje pete generacije ali krajše 5G. Kaj pravzaprav tako omrežje ponuja?

Omrežje 5G bo omogočalo veliko hitrejši internetni prenos kot njegov predhodnik. Če smo v omrežju 4G za prenos videoposnetka potrebovali eno minuto, bo to z novim omrežjem mogoče le v eni sekundi – testi so pokazali, da je novo omrežje za več kot stokrat hitrejše. Njegova prednost je tudi zelo kratka zakasnitev pri prenosu podatkov. Ko na spletu kliknemo na povezavo za ogled videoposnetka, mobilni telefon pošlje zahtevo in prenos vsebine se prične. Z uporabo trenutnega omrežja se je to zgodilo v 20-50 milisekundah, pri mobilnem omrežju pete generacije pa se bo to zgodilo v eni milisekundi.

V prihodnosti se bo omrežje 5G uporabljalo pri internetu stvari (angl. »Internet of Things«), kjer so naprave povezane skupaj v omrežje in med sabo komunicirajo. Majhna zakasnitev je poleg hitrega prenosa podatkov glavni vzrok za uporabo na tem področju, saj njegove zmožnosti zadostujejo potrebam zahtevnim tehnološkim področjem. Sem spadajo samovozeča vozila, medicinske operacije na daljavo … Poleg tega bo omrežje prišlo prav pri dostavi paketov s pomočjo kvadkopterjev (angl. »drone«).

Kljub veliki hitrosti novo omrežje ni popolno in lahko njegovo uporabo v javnosti pričakujemo šele leta 2020. Težave se pojavijo pri dosegu omrežja, ki je v primerjavi z 4G manjše. Omrežje 5G uporablja frekvence 25 GHz in višje (4G okoli 1GHz), kjer se dosega višje kapacitete, a manjši doseg. Pri teh frekvencah so problem ovire, ki za signal predstavljajo motnje. Za namene povečanja dosega se preizkušajo tudi nižje frekvence, pri katerih bo hitrost prenosa nižja, ampak vseeno višja kot pri 4G.

Trenutno smo v fazi velikega navdušenja nad 5G. Novo omrežje ima pomanjkljivosti, ki jih bo treba odpraviti, da bo omrežje uporabno za širšo javnost. Strokovnjaki, ocenjujejo, da do tega pred letom 2020 ne bo prišlo.

J. R.

Komentarji