V tem prazničnem času več nazdravljamo kot med letom. A vsi se zavedamo, da alkohol ni zdrav. Preveč pijače vodi do grozno boleče glave. Prekomirno uživanje alkohola vodi do odvisnosti, lahko pa tudi do resnih zdravstvenih težav.

Lahko vodi do visokega krvnega pritiska, težav s srcem, zastoja srca, raka, težav z jetri in prebavnih težav. Z uživanje alkohola tvegamo depresijo in tesnobo. Tako dolgoročni kot kratkoročni učinki alkohola so dovoljšen razlog, da se vprašate, kje si lahko postavite nove meje pitja alkohola.

Zdravnik Suneet Singh meni, da se večina alkohola pretvori s pomočjo jeter, majhen delež pa se prebavi brez stranskih učinkov. “Pot alkohola v našem telesu se začne v želodcu, kjer encimi začnejo proces razgradnje. Ko alkohol pride do jeter, se tvori snov imenovana acetaldehid, ki povzroča bolečo glavo, omotičnost, in hitrejše bitje srca.”

In kako dobro traja, da spravimo ves alkohol iz sistema? Za en kozarec piva ali vina ali pa en majhen kozarec žgane pijače, je potrebno v povprečju 24 ur, da alkohol popolnoma izgine iz sistema. Na srečo, učinki pitja alkohola izzvenijo veliko prej!

Vseeno pa se raje odločimo, da alkohola ne uživamo v večjih količinah.

Foto in vir: Mens Health

Komentarji