Martini je brezčasni simbol elegance in prestiža. Ko nekdo omeni besedo koktejl, verjetno pomislite na kozarec za martini.

In čeprav ima martini zelo malo sestavin, ga lahko kaj hitro naredimo povsem narobe. Za nasvet so na portalu Mens Health povprašali direktorja lokala The Connaught v Londonu, Agostina Perronea. The Connaught je bil nedavno proglašen za najboljši lokal v izboru najboljših petdesetih lokalov v letu 2021.

“Skozi leta, ne samo da je martini postal markantna pijača, ampak tudi pijača, ki je primerna za vsako priložnost. Navzven izgleda zelo preprosta, a preprostost je težko osvojiti.” Čeprav ima martini le dve ali tri sestavine, je kvaliteta teh sestavin ključnega pomena. Vse pa se začne pri ledu.

Perrone je o tem povedal: “Led je za natakarja to, kar je ogenj za kuharja. Brez dobrega ledu so lahko sestavine vrhunske, a bo končni rezultat sla, saj bo manjkala ena sestavina. Najboljši je prozorni led, saj doda svilnato teksturo koktejlu.” Drugi pomembni korak je izbira dobre žgane pijače, vodke ali gina, prav tako pa izbira dobrega vermuta. “Vermut igra majhno vlogo v celotni pijači, a če imaš pravi vermut v napačnem ginu, ali obratno, povezave preprosto ni.”

Ko boste delali koktelj, začnite tako, da led natresete v kozarec in odlijete odvečno vodo. Nato pa dodate eno merico vermuta in tri merice gina ali vodke. Nato pa se pojavi glavno vprašanje: pretreseno ali premešano. Perrone meni, da sta oba pristopa pravilna. Če mešanico pretresemo, je martini bolj prezračen, obenem pa lahko na vrhu priplavajo koščki ledu, ki so nekaterim všeč, nekaterim pa ne. Mešanje martinija pa pomeni, da se sestavine lepše povežejo, končni rezultat pa je bolj viskozen.

Na koncu pa je potrebno izbrati pravo okrasitev. Če želite pijačo okrasiti z limono, izberite nevoskane limone. Če pa se odločate za okrasitev z olivo, pa izberite take, ki niso shranjene v olivnem olju, saj s tem preprečite, da bi olje plavalo na vrhu vaše pijače.

Foto in vir: Mens Health

Komentarji