Do nastavljanja soncu in morskih užitkov nas ločijo še približno trije meseci, prav vsi pa bi se le-tem radi prepustili v kar se da dobri telesni pripravljenosti.

Vedeti moramo eno stvar, devetdeset dni je lahko ogromno ali pa zelo malo časa, vse pa je odvisno od naše želje in predanosti cilju, ki ga želimo doseči. Večina ljudi si želi izgubiti nekaj telesne maščobe in na plažo stopiti s tako željenim »six-packom«, pot do njega pa se bo začela v kuhinji.

Če želimo topiti maščobo moramo biti v kalorijskem deficitu. Najprej si moramo izračunati TDEE (total daily calorie expenditure), kar brez težav lahko storite s pomočjo interneta, nato pa temu odšteti 500-700 kalorij (to nas bo pripeljalo do zdravega izgubljanja maščobe od 0,5 do 0,7 kg na teden in preprečilo izgubljanje večje količine mišične mase), kar nas privede do dnevnega vnosa kalorij, ki nam bo zagotavljal izgubo telesne teže. Nato si moramo razporediti tudi makronutriente, najbolj pomembne so beljakovine, za katere je priporočljivo, da jih ob hujšanju zaužijemo vsaj 2 g na kilogram telesne teže, kar nam bo v kombinaciji s treningom pomagalo ohranjati mišično maso, katere izguba je ob treningu brez steroidov neizogibna, vendar pa lahko le-to minimaliziramo. Delež hidratov in maščob pa si lahko prilagodimo glede na svoje preference, važno je le, da ne presežemo meje kalorij, ki smo si jo izračunali. Pomemben je tudi trening, precejšnja napaka pri tem je, da ljudje ure in ure preživijo na tekačih in drugih kardio napravah. Medtem ko le-te seveda pripomorejo k povečani porabi kalorij, pa je precej bolj pomembno, da se posvetimo treningu z utežmi, ki bo prav tako pomagal porabljati kalorije, hkrati pa bo skrbel za ohranjanje mišične mase.
 


 

Zelo pomembno je tudi to, da so zastavljeni cilji realni. V kolikor se do sedaj niste posvečali skrbi za svoje telo, je največja napaka, ki jo na žalost stori veliko ljudi, ekstremno nizek vnos kalorij oziroma praktično stradanje, ki bo na kratki rok sicer zbilo nekaj kilogramov, vendar pa bo nizek delež le-teh maščoba, ki se je želimo znebiti.

Kot pravijo, najtežje je začeti in v kolikor začnete z razumnimi cilji in predanostjo, se boste zagotovo, če ne letos, pa naslednje leto na plaži pojavili v formi svojega življenja.

 

M. K.

Komentarji