Smo v letu 2018 in na voljo imamo na pretek video iger, ki jih igra več milijonov ljudi. Seveda igranje video iger prinaša nekaj koristi, kot je lajšanje stresa in izboljšanje koncentracije. Z igranjem iger postajamo tudi bolj kreativni. Kakorkoli, pretirano igranje iger lahko ima na nas tudi negativne učinke.
 

Igranje iger nas izčrpa


 
Ko igrate video igre, večino časa preživite v enakem položaju. Osredotočeni ste samo na to, da igro zmagate, pri čemer se ne zavedate, kaj se dogaja z vašim telesom. Vaše telo postaja vse bolj napeto. Najbolj trpijo mišice okoli vratu, prav tako pa trpijo tudi vaše oči.
 

Pomanjkanje telesne aktivnosti

Če veliko časa preživite za računalnikom ali kakšno drugo igralno konzolo, najverjetneje ne telovadite prav veliko. Priporočljivo je, da je vsak odrasel vsaj trikrat tedensko telesno aktiven. S telovadbo boste poskrbeli, da boste imeli večenergije. Z večurnim sedenjem za računalnikom našemu zdravju prav gotovo ne delamo usluge.

 

Pomanjkanje vitamina D

Ker preživimo toliko časa notri, nam začne primanjkovati vitamina D, ki ga dobimo na sončni svetlobi. Vsak dan bi morali zunaj preživeti med 10 in 30 minut, da bi dobili zadostno količino vitamina D.

 

Pomanjkanje spanca


 
Najbrž ste se že pogledali v ogledalo in opazili podočnjake. In velika verjetnost je, da ste jih dobili zaradi pomanjkanja spanca.  Obsedenost z igranjem iger lahko velikokrat vodi do tega, da cele noči preživite za računalnikom in se na ta način ne naspite dovolj, da bi naslednji dan normalno funkcionirali.
 

Slabe ocene

Če ste zaposleni z dokončanjem naslednjega »levela«ali pa nestrpno čakate, da kupite najnovejšo igro, se najbržšoli ne posvečate prav dosti. Prevelika osredotočenost na video igre vas lahko stane dobrih šolskih uspehov. Seveda občasno igranje iger ni slabo, je pa dobro, da pomembnejše stvari postavimo na prvo mesto.

 

Osamljenost


 

Posameznikom, ki večino svojega prostega časa preživijo zaprti v sobi za računalnikom, se pogosto zgodi, da postanejo osamljeni. Že res, da lahko video igre igramo s prijatelji, a jih lahko igramo tudi sami. Veliko ljudi celo raje igra igre brez prijateljev. Če preveč časa preživimo sami, lahko to slabo vpliva na naše socialno življenje.

Če se soočamo z odvisnostjo, je dobro, da zamenjamo okolje, v katerem preživimo večino časa. Raje pojdimo ven na zrak, se namesto v svoji sobi učimo v knjižnici. Lahko si najdemo nov hobi, ki od nas ne zahteva, da smo ves čas za računalnikom.

Z igranjem iger kot takih seveda ni ničnarobe. Nastane pa problem, tako kot pri vsaki stvari, ko z igranjem pretiravamo. Nični narobe, da si po napornem dnevu ali pa ob koncu tedna vzamemo čas zase in odigramo kakšno igro. Poznati moramo svoje prioritete in jih postaviti na prvo mesto.

 

I. R.

Komentarji