Klima je vedno smiselni nakup. Čeprav jo največ uporabljamo poleti za hlajenje prostorov, pa je klimatska naprava veliko več kot samo to. Z njo boste poskrbeli za prave temperature in vlažnost v stanovanju ter izboljšali kakovost bivanja, po potrebi pa jo v drugih delih leta lahko uporabljate za ogrevanje. Slednje je še posebej priročno v prehodnem obdobju, ko še ni kurilna sezona, zima pa že kaže zobe.

 

Kaj je pomembno pri nakupu klimatske naprave?

Pri nakupu klimatske naprave bodite pozorni na štiri stvari: velikost in moč, vrsto klime, invertni motor in znamko. 

Velikost in moč klimatske naprave sta odvisni od velikosti prostora. Pri tem je potrebno upoštevati tudi osvetlitev prostora, na primer podstrešna ali stanovanja z veliko steklene površine skozi dan absorbirajo veliko več svetlobe in toplote, zato je potrebna zmogljivejša klima. Moč je odvisna od površine in se izračuna po enostavni formuli: površina prostora v kvadratnih metrih x 70 = W (moč klime). 

Glede na vrsto klimatske naprave ločimo prenosne in montažne klime. Prenosna je primerna za tiste domove, kjer vgradnja montažne zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ni mogoča.  Montažna klima je sestavljena iz dveh delov, iz notranje in zunanje enote. Notranja enota se lahko montira na steno, strop ali tla, pri čemer se slednji dve uporabljata predvsem pri novogradnjah. 

Ko izbirate klimo, poglejte za novejše klimatske naprave z invertnim motorjem, ki so zasnovane tako, da prilagajajo moč po potrebi. Zaradi tega imajo boljši izkoristek in posledično manj porabljene električne energije. 

Navsezadnje je tu znamka. Morda se vam ne zdi tako pomembno, vendar priznane znamke na trgu že vrsto let razvijajo svojo tehnologijo. Na primer, klimatske naprave LG imajo mikro funkcijo čiščenja filtra, zaščito filtra pred prahom, funkcijo avtomatskega čiščenja, wi-fi povezljivost, samodejno zaznavanje porabe energije … Za več informacij in ponudbo prave klimatske naprave za vas, se obrnite na podjetje Dines.si.

Kje je najboljši prostor za pozicioniranje klime? 

Klimo pozicionirajte v prostor, ki se najbolj segreje. Z ohlajanjem le-tega boste ohladili tudi druge prostore. Največkrat se klime montirajo v dnevne prostore, kuhinje in spalnice. Če razmišljate, da bi klimo postavili na hodnik in s tem rešili več muh na en mah, naj bo to odločitev v skrajnem primeru, če je res nimate postaviti nikamor drugam. Hodnik velikokrat ni izpostavljen zunanji svetlobi, zato klimatska naprava hitro doseže optimalno temperaturo in se izključi, medtem ko se temperatura v drugih prostorih še ne spusti. 

Najboljši prostor za klimatsko napravo je čim višje pod stropom, da ohladi ves prostor. Nikar je ne namestite nasproti vrat, saj bo zaradi pogostega odpiranja in zapiranja delovala veliko več. Prav tako niso primerne lokacije blizu virov toplote in vonjav, npr. nad kaminom, blizu kuhališča ali nad vrata kopalnice.

Komentarji