Ogrevanje s toplotno črpalko velja za eno najbolj praktičnih in cenovno ugodnih. Deluje tako, da izkorišča obnovljive vire energije (zrak, vodo ali zemljo) in v primerjavi z drugimi oblikami ogrevanja bistveno zmanjšuje emisije CO2. Zavzame malo prostora, z njimi nimate nobenega dodatnega dela, le redno servisiranje. Čeprav je začetna investicija nekoliko višja, pa se dolgoročno povrne v obliki nižjih stroškov. Življenjska doba toplotne črpalke je namreč približno 15 let.   

Kakšno toplotno črpalko izbrati? 

Toplotna črpalka izkorišča zunanje vire toplote, ki so lahko različni: zrak-voda, voda-voda in zemlja-voda. V kolikor imate na voljo koriščenje podtalnice, je smiselna izbira voda-voda, ki velja za energetsko najbolj učinkovito. Največkrat pa se vgrajuje toplotna črpalka zrak-voda, ki je najbolj ugodna tako z vidika investicije kot letnih stroškov ogrevanja. 

Glede na namen ločimo nizkotemperaturne in visokotemperaturne toplotne črpalke. Visokotemperaturna toplotna črpalka deluje ekonomično tudi ko so zunanje temperature izjemno nizke. Zasnovane so posebej za radiatorje in visoke temperature v ogrevalnem sistemu, zato so primerne za starejše objekte.

Kako izbrati moč toplotne črpalke?

Moč toplotne črpalke je ključna za dobro ogrevan prostor. Moč toplotnih črpalk se giblje med 4 do 25 kW. Za standardne novogradnje se največkrat izbira moč 6 kW, za starejše obnovljene hiše pa 11 kW. Seveda je vsak dom unikaten, zato vam naj te številke služijo le kot vodilo. Kakšno moč v resnici potrebujete, bo znal najbolje oceniti strokovnjak. 

Najpomembnejše merilo za določitev potrebne moči je ogrevalna obremenitev. Ta se meri v kilovatih na kvadratni meter in označuje potrebno moč, ki jo mora zagotoviti toplotna črpalka, da je dom prijetno ogrevan. Ta je odvisna tudi od drugih dejavnikov, od izolacije, kakovosti oken, lokacije objekta ipd. V kolikor boste s toplotno črpalko ogrevali tudi sanitarno vodo, morate poleg obremenitve stavbe zagotoviti še dodatno moč. Ta je približno dodatnih 0,1 – 03 kW na osebo. 

Kaj pa toplotna črpalka za sanitarno vodo?

Veliko gospodinjstev za ogrevanje vode uporablja bojlerje, ki veljajo za ene večjih porabnikov električne energije. Veliko bolj prijazna in ugodna rešitev so toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki porabijo manj energije kot jo oddajo in so posledično bolj učinkovite. Vgradnja toplotne črpalke za sanitarno vodo je smiselna tudi, če vodo ogrevate s kurilnim oljem ali utekočinjenim naftnim plinom, ki sta poleg elektrike dva najdražja energenta. 

Katero znamko izbrati?

Ni vsaka toplotna črpalka dobra toplotna črpalka. Ker ne gre za malo investicijo, se pri nakupu raje odločite za uveljavljene znamke, ki jamčijo kakovost, servis in garancijo. Veliko podjetij na trgu namreč prodaja toplotne črpalke z manj kakovostnimi in zmogljivimi komponentami, ki se hitro obrabijo in pokvarijo. Poglejte tudi po ponudbo podjetja dines.si, ki je uradni uvoznik in distrubuter za toplotne črpalke Fujitsu, LG, CH in Dantherm.

Komentarji