Povprečnemu potrošniku se zelo verjetno zdi, da so vse tipkovnice več ali manj enake, a to pravzaprav sploh ne drži. Obstajajo različni tipi tipkovnic, vsak primeren za določen tip uporabnika. Poglejmo si jih pobližje.

Membranske tipkovnice

Membranske tipkovnice so najbolj pogosti tip tipkovnice in so tudi najcenejše. Stikala pod tipko so oblikovana iz dveh plasti silikonske membrane, ki ob tipkanju daje tipkam občutek mehkobe, prav tako pa je potrebno tipko pritisniti do konca, da računalnik zazna, da je uporabnik pritisnil na tipko. Sčasoma se membrani izrabita in s tem izgubita svojo prožnost, ki omogoča tipkanje, zato je po določenem času potrebno na tipke pritiskati z večjo silo, kot bi bilo sicer potrebno. Tudi večina poceni brezžičnih tipkovnic uporablja za mehanizem delovanja membrani. Primerne so za uporabnike, ki ne tipkajo veliko in jim odzivnost tipk ne pomeni veliko.

Mehanske tipkovnice

Tipke v mehanskih tipkovnicah delujejo po drugačnem principu – te tipke imajo vgrajeno dejansko vzmet, ki zazna uporabnikov pritisk na tipko. Obstajajo različne vrste mehanskih tipk, z različnim odzivnim časom, občutkom ob tipkanju in pa celo različno izrazitim zvokom, ki ga tipke povzročajo ob tipkanju. Tipk pri mehanskih tipkovnicah ni potrebno pritisniti do konca, da bi računalnik zaznal, katero tipko je uporabnik pritisnil. Proizvajalci mehanskih tipkovnic pod pokrovčke tipk pogosto integrirajo osvetlitev, saj so mehanske tipkovnice najpopularnejše pri igralcih računalniških iger, ki si želijo posebnih efektov in pogosto igrajo računalniške igre tudi ponoči, ko morajo v temi razpoznati vse tipke. Mehanske tipkovnice so primerne za vse ljubitelje računalniških igric, saj nudijo boljšo odzivnost od membranskih tipkovnic, hkrati pa se praviloma počasneje obrabijo. Primerne so tudi za vse uporabnike, ki veliko tipkajo in jim ni vseeno za občutek pri tipkanju.

Ergonomične tipkovnice

Za profesionalne tipkarje, novinarje ali ljudi, ki pri delu veliko tipkajo, so proizvajalci tipkovnic oblikovali posebne, ergonomične tipkovnice. Gre za tipkovnice, ki so oblikovane tako, da rokam nudijo naraven položaj pri tipkanju in zmanjšujejo možne poškodbe pri tipkanju, kot so zmanjšanje možnosti čutenja z roko zaradi ukleščenega živca ipd. Ergonomične tipkovnice so ponavadi oblikovane polkrožno, tipke pa niso povezane v vrsticah kot pri običajnih tipkovnicah, ampak so približno na sredini tipkovnice ločene – z drugimi besedami povedano, na postavitev tipk se morajo uporabniki navaditi, še posebej, če sicer »slepo tipkajo«, kar je seveda pri poklicih, ki zahtevajo tipkanje, zelo pogost pojav.

Cene

Cenovno si vrste tipkovnic sledijo v istem vrstnem redu, kot so opisane. Najcenejše so membranske, primerne za večino uporabnikov, ki potrebujejo tako tipkovnico, da deluje. Sledijo jim mehanske tipkovnice, ki lahko stanejo tudi dvakrat ali celo trikrat več kot membranske tipkovnice in so primerne za vse entuzijaste (igralce računalniških iger, programerje…). Ergonomične tipkovnice so najdražje, saj so ponavadi tudi narejene iz dražjih materialov in so tudi najbolj kvalitetne, ker so narejene za profesionalce.

 

A. K.

Komentarji