Se želite začeti ukvarjati s športom, pa ne veste, kateri bi bil za vas najbolj primeren? Za rekreacijo je za vas primeren skoraj vsak šport, ki si ga izberete, saj je pri rekreaciji pomembno le to, da v športu med prostim časom uživate in se počutite dobro. Če pa ste bolj tekmovalni, vam predstavljamo nekaj najbolj popularnih športov med katerimi lahko izbirate in se odločite po lastnem izboru.

Nabor športov je ogromen, zato se za vsakogar najde nekaj, kar mu ustreza in kar bo počel z veseljem. Seveda je tudi nekaj športov s katerimi se rekreativno ne moremo ukvarjati – takšni športi so smučarski skoki, gimnastika ali kakšne tehnične discipline v atletiki. To so športi, ki so primerni le za tekmovalno raven in se z njimi na rekreativni ravni žal ne morete ukvarjati. Za rekreacijo so veliko bolj primerni dvoranski športi, saj se s temi lahko ukvarjamo skozi vse leto in po večini cenovno niso težko dostopni. Ker gre po večini za ekipne športe, zanje potrebujete tudi soigralce. Poleg dvoranskih športov, se v svojem prostem času lahko ukvarjate tudi športom, ki je primeren za izvajanje tudi v naravi. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najbolj pogostih in lahko dostopnih športov ter njihovih značilnosti. Kateri je primeren za vas, pa boste najlažje izvedeli tako, da vsakega poizkusite in nato ugotovite, kateri vam osebno najbolj ustreza.

Tek

Najbolj osnoven šport in najlažje dostopen za vse. Zanj ne potrebujemo ničesar drugega kot športne copate in lahko športno obleko. Tečemo lahko v vseh letnih časih in v vsakem vremenu, lahko po asfaltu, gozdu ali travi. Teči se lahko odpravimo povsem sami in tempo prilagodimo svojim sposobnostim. Pri teku moramo paziti, saj dolgotrajen tek po asfaltu lahko povzroči težave v sklepih, posebej izpostavljena so kolena, do bolečin pa lahko pride tudi v hrbtenici.

Kolesarjenje

Po nedavnih uspehih Primoža Rogliča je to šport, ki je v Sloveniji v največjem porastu. Danes skoraj vsak že kolesari. Pri kolesarjenju je dobro tudi to, da omogoča različne užitke in je tako namenjeno skoraj vsakomur. S kolesom se lahko vozimo po ravninah in asfaltiranih cestah ali pa si izberemo gorsko kolesarstvo in kolesarstvo po neurejenih cestah. Seveda mora vsak sam vedeti, kaj mu bolj ustreza in kupiti kolo, primerno izbranemu slogu vožnje.

Dvoranski športi

Športi v dvorani potekajo skozi vse leto in v vsakem vremenu. Za rekreacijo so zelo priljubljeni dvoranski nogomet, odbojka, košarka … To so športi, za katere je zahtevana dokaj velika skupina ljudi, ki igra med seboj. Če nimate te možnosti, da bi se lahko vključili v kakšno večjo skupino, je v dvorani priljubljeno tudi igranje badmintona in squasha, kjer potrebujete le enega nasprotnika. Sorodno vsem tem športom je, da so zelo eksplozivni in se po načinu vadbe zelo razlikujejo od kolesarjenja in teka.

Tenis

Še en šport, ki se ga lahko igra v vseh letnih časih, vendar je treba poudariti, da je v zimskem času igranje tenisa cenovno težje dostopno. Podobno, kot pri badmintonu in squashu tudi tukaj potrebujemo nasprotnika, s katerim bomo odigrali partijo. Tenis je priljubljen predvsem med bolj tekmovalnimi ljudmi, saj je v Sloveniji kar dobro razvit, tako da se skoraj v vsakem kraju lahko vključite tudi v kakšno rekreativno ligo, ki se organizira na tamkajšnjih igriščih.

Sezonski športi

Obstajajo tudi športi, s katerimi se lahko ukvarjamo le v posameznih delih leta, tako da je le-te primerno kombinirati s športom, ki se ga udejstvujemo celo leto. Med sezonske športe sodijo smučanje, tek na smučeh, sankanje …, to so športi, ki so na voljo v zimskem času. V poletnem času pa se lahko ukvarjamo z veslanjem, supanjem, surfanjem …

Predstavili smo vam nekaj idej in kratkih opisov najbolj priljubljenih športov pri nas. Na vas je, da morda že v opisu spoznate, kaj je za vas najbolj primerno in to tudi poizkusite. V športu, kjer se boste počutili dobro, boste sigurno vztrajali brez težav in vam nikdar ne bo predstavljal muko, ampak se boste svoje rekreacije udeleževali z veseljem. S tem pa boste veliko naredili za dobro počutje v vseh dnevih v tednu in za svoje zdravje.

 

U. S.

Komentarji