Vse računalniške miške so funkcionalne, a vseeno vsak posameznik na računalniku opravlja vrsto različnih opravil, za katera so primerne različne vrste mišk.

Žična ali brezžična?

O načinu povezljivosti miške, ki jo želi posameznik kupiti, lahko odloča sam. Uporabniki, ki nimajo veliko prostora okoli računalnika ali pa med potovanjem ne želijo biti obremenjeni še z dodatnim kablom, si bodo verjetno brez pretiranega razmišljanja omislili brezžično miško, medtem ko se večina igralcev računalniških iger zanjo ne bo odločila, ker ni tako zanesljiva, saj podatki od miške do računalnika prek brezžične povezave prihajajo počasneje kot prek kabla in jih tako spravijo v slabši položaj med igranjem igre.

Danes poznamo dve vrsti brezžične povezave mišk z računalniki – prva je z uporabo USB sprejemnika z valovno dolžino 2.4 GHz, druga pa z uporabo povezave Bluetooth, ki pa se brez nakupa dodatnih sprejemnikov uporablja predvsem pri povezovanju s prenosnimi in tabličnimi računalniki.

Precej uporabnikov je skeptičnih glede brezžičnih mišk, tudi zaradi nezanesljive življenjske dobe baterij, ki lahko v napačnem trenutku odpovejo.

Laserska ali optična?

Miške delujejo na osnovi zaznavanja »dots per inch«/DPI oz. »pik na inč«. Optične miške zaznavajo med 400 in 800 DPI, laserske miške pa v glavnem lahko zaznajo čez 2000 DPI. Za običajne uporabnike, ki pri uporabi miške ne potrebujejo velike natančnosti miške, so optične miške povsem zadovoljive. Natančnost laserskih mišk potrebujejo predvsem igralci računalniških igric ter seveda grafični oblikovalci in ostali ustvarjalci.

Ergonomične miške?

Prav tako kot za ergonomične tipkovnice, je tudi za ergonomične miške značilno udobno oblikovanje, ki »prisili« roko v naraven položaj in s tem prepreči poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov. Navadno ergonomične miške ne izgledajo ravno najlepše, a je dizajn miške tak z razlogom, zato se splača pozabiti na estetski izgled ergonomične miške. V ergonomično miško se splača investirati vsem ustvarjalcem in igralcem videoiger, ki pri uporabi pogosto ponavljajo iste gibe, saj so ergonomične miške navadno dražje od običajnih.

Prilagodljivi gumbi

Na nekaterih miškah so na voljo tudi gumbi s prilagodljivimi funkcijami, ki bodo izvedli natanko tisto funkcijo, za katero jih bomo sprogramirali. Da bi gumbe sprogramirali, potrebujemo v večini primerov programsko opremo, k jo k miški priloži proizvajalec. Gumbi so lahko za uporabnike zelo uporabni, saj lahko tako določene operacije izvedejo v enem koraku, ker lahko gumbu dodelijo funkcijo, ki je sicer dostopna z bližnjico na tipkovnici. Še posebej so nad takšnimi gumbi navdušeni »gamerji«, ker lahko tako v igrah hitreje dostopajo do želenih funkcij, če si jih dodajo na gumbe na miški, kot pa če bi morali iskati tipke na tipkovnici.

Gaming miške

Gaming miške so po navadi precej prilagodljive, saj imajo praviloma svojo programsko opremo, ker si »gamerji« pogosto želijo prilagoditi občutljivost miške ter seveda barvo, v kateri bodo svetile žarnice znotraj miške. Za njih je značilen tudi izstopajoč izgled in pa praviloma tudi visoka cena.

A. K.

 

Povzeto po: https://www.lifewire.com/before-you-buy-a-mouse-2640293

Komentarji