Peleti so postali priljubljeno ogrevalno gorivo, ki se ponaša s številnimi prednostmi, kot so učinkovita kurjava, okolju prijaznost in ekonomska uporaba. Vendar pa, če želite izkoristiti vse te prednosti in ohraniti pelete v najboljšem možnem stanju, je ključnega pomena pravilno shranjevanje.

V današnjem svetu, kjer se vedno bolj zavedamo pomembnosti trajnostnih virov energije, so peleti postali ena izmed najbolj priljubljenih in ekološko sprejemljivih možnosti za ogrevanje domov.

So okolju prijazni, cenovno dostopni in enostavni za uporabo, vendar je ključno, da jih pravilno shranjujemo, da ohranimo njihovo kakovost in učinkovitost.

V nadaljevanju vam predstavimo, kako shranjevati pelete ter delili nekaj uporabnih nasvetov in trikov.

Kaj so peleti?

Peleti so narejeni iz naravnih materialov, kot so lesni sekanci, žagovina ali rastlinski odpadki, ki se stisnejo v majhne trdne delce. So visoko energijsko učinkoviti, saj imajo visoko gostoto in vsebujejo malo vlage, kar omogoča čisto in učinkovito zgorevanje.

So okolju prijazen vir energije, saj pri njihovem zgorevanju sproščajo malo ogljikovega dioksida in drugih škodljivih emisij.

Kakšen je postopek izdelave peletov?

Pelete izdelujejo s posebnim postopkom, ki se imenuje peletiranje. Najprej lesno surovino na grobo zmeljejo v kladivnih lesnih mlinih, nato sledi fino mletje. Ker žagovina svežega lesa vsebuje tudi do 50% vlage, je potrebno sušenje. Nazadnje se material stiska v specializirani napravi, ki se imenuje peletirka.

Na koncu je potrebno ohlajanje, saj peleti prihajajo iz naprave relativno vroči, nato sledi še pakiranje.

Kako prepoznati kakovost peletov?

Danes je na trgu veliko vrst peletov, zato je pomembno, da prepoznate najbolj kakovostne. V najvišji kakovostni razred spadajo peleti A1, sledita razred A2, ki v določenih lastnostih dopušča manjša odstopanja, in razred B, ki za predelavo peletov dovoljuje tudi uporabo rabljenega lesa in lesne ostanke.

Če boste pri svojem ponudniku zasledili napis peleti akcija, to ne pomeni, da so cenejši, ker so slabše kakovosti.

Kako ohraniti kakovost peletov?

Na kurilno vrednost in na splošno na kakovost močno vpliva tudi pravilno shranjevanje. Peleti so občutljivi na vlago, kar lahko povzroči, da se razpadejo ali postanejo neprimerni za uporabo.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako pravilno shranjevati pelete:

 • Izberite primerno mesto za shranjevanje peletov. Najboljše je, da jih hranite v suhem in zaprtem prostoru, ki je zaščiten pred vlago in neposredno sončno svetlobo. Peleti ne smejo biti izpostavljeni ekstremnim temperaturam, zato se izogibajte shranjevanju v prostorih, kjer so nihajoče temperature, kot so kleti ali zunanje površine.
 • Redno preverjajte vlažnost prostora, kjer shranjujete pelete. Idealna vlažnost je med 10 % in 15 %. Če je vlažnost previsoka, razmislite o uporabi razvlaževalcev zraka, da preprečite nabiranje vlage v prostoru.
 • Pelete običajno kupite v vrečah, ki so zatesnjene in namenjene za enkratno uporabo. Po odprtju vreče poskrbite, da jo boste ponovno dobro zaprli. Uporaba tesnilnih trakov ali drugih sredstev za zapiranje bo preprečila vdor vlage in ohranila pelete suhe.
 • Pri shranjevanju peletov bodite pozorni na to, da jih ne položite tik ob steno, temveč jih malo odmaknite, saj boste tako poskrbeli za zračni most med steno in peleti.
 • Preden shranite pelete, poskrbite, da bodo čisti. Odstranite morebitne tujke, ki bi se lahko znašli v embalaži, kot so kamni ali druge nečistoče. Čiste pelete je lažje shranjevati in uporabljati, hkrati pa preprečite morebitne težave pri delovanju vaše peči.
 • Pelete uporabite v razumnem času. Ne shranjujte jih predolgo, saj lahko sčasoma izgubijo svojo kurilno vrednost. Poskrbite, da boste porabili pelete v roku ene do dveh sezon.
 • Vedno upoštevajte navodila proizvajalca peletov in vaše peči za ogrevanje. Vsaka peč je lahko nekoliko drugačna, zato se prepričajte, da sledite priporočenim smernicam za shranjevanje in uporabo.
 • Da boste vedno imeli dovolj peletov na razpolago, organizirajte svoje zaloge. Občasno preverjajte količino peletov in se prepričajte, da imate dovolj za celotno kurilno sezono. Sledite svoji porabi, da boste lahko pravočasno naročili nove pelete in se izognili nepričakovanim težavam, ko vam jih zmanjka.
 • Peleti so vnetljivi, zato jih ne shranjujte blizu vnetljivih snovi ali v prostoru, kjer obstaja tveganje za požar. Imejte na voljo protipožarno opremo in vedno pazite na morebitne znake nepravilnosti ali težav z vašim ogrevalnim sistemom.
 • Pravilno shranjevanje peletov je pomembno, vendar ne pozabite tudi na redno vzdrževanje vaše peči za ogrevanje. Če vaša peč ni pravilno vzdrževana, se lahko pojavijo težave pri zgorevanju peletov, kar vpliva na učinkovitost in varnost sistema.
 • Preprečite vdor škodljivcev, kot so miši ali insekti, namestite pasti ali uporabite naravna sredstva, ki odganjajo škodljivce stran od območja shranjevanja peletov.
 • Nove pakete pelet vedno postavite zadaj, tako da boste starejše pelete uporabili prej. To bo preprečilo, da bi starejši peleti ostali neporabljeni in izgubili svojo kakovost.
 • Občasno preverjajte kakovost peletov, ki jih uporabljate. Pazite na morebitne spremembe v barvi, vonju ali teksturi, saj so to lahko znaki slabše kakovosti ali kontaminacije. V takem primeru se posvetujte s proizvajalcem ali dobaviteljem.

Pravilno shranjevanje peletov je ključnega pomena za zagotavljanje učinkovitega in ekonomičnega ogrevanja doma. Peleti predstavljajo trajnostno in okolju prijazno alternativo fosilnim gorivom, zato je pomembno, da se zanje pravilno poskrbi.

Izbira suhega in prezračevanega prostora, pravilno ravnanje z vrečami, organizirano shranjevanje ter spremljanje vlažnosti so ključni koraki, ki bodo zagotovili dolgotrajno učinkovitost in visoko kakovost peletov.

Ne pozabite, da je redno vzdrževanje in spremljanje kakovosti ključno za dolgotrajno in zanesljivo ogrevanje s peleti. Vedno se držite navodil proizvajalca za shranjevanje, nalaganje in vzdrževanje peletov ter kurilne naprave. S temi nasveti in triki boste lahko brezskrbno uživali v toploti vašega doma, obenem pa boste prispevali k trajnostnemu in učinkovitemu ogrevanju.

Komentarji