Naravno ogrevanje s kaminom ima izjemno pomemben pomen, saj združuje praktičnost in udobje ter pozitivno vpliva na kakovost bivanja in okolje. Kamin je estetsko privlačen element v domu, ki ustvarja toplino in vzdušje, poleg tega pa je tudi okolju prijazen in energetsko učinkovit vir ogrevanja.

Ogenj ima v življenju človeka že od prazgodovine dalje izjemen pomen. Nadvse podobno vlogo v slovenski kulturi ima denimo kamin na drva, nekoč v enaki meri priljubljena krušna peč, ob kateri so se dan za dnem zbirali člani širše družine in je predstavljala osrednji prostor hiše.

Zaradi vsega naštetega je kamin na drva po mnenju večine še danes sinonim domačnosti in romantičnosti, povezan predvsem z gorskim svetom ter zimskim časom.

Kamin na drva poleg odličnega sekundarnega ali primarnega vira ogrevanja povezujemo z nostalgičnostjo in vezjo z naravnim ter bližnjimi, kar so med drugim najpogostejši razlogi, zaradi katerih se po opažanjih zaposlenih v podjetju Peči Keramika za kamin na drva odloča vse več ljudi.

Njihovi strokovnjaki tako sledijo najvišjim kakovostnim standardom, sočasno pa upoštevajo različne želje vsakega posameznika.

Za kamin na drva ni neprimernega prostora

Podjetje Peči Keramika d.o.o. se s kamini, kaminskimi vložki, pečnicami, lončenimi in krušnimi pečmi, pečmi za peko pizz, dimniki ter štedilniki ukvarja že več kakor 120 let, kar pomeni, da podjetje upošteva in prenaša naprej tradicijo ter znanje preteklih generacij, obenem pa sledi najnovejšim razvojnim smernicam.

Poleg tega ga odlikujejo celostne storitve, ki vključujejo posvet na domu, izris ter projektiranje kamina na drva, montažo tega in kasnejši servis ter možnost nakupa rezervnih delov, prav tako personalizacijo kamina, saj pri snovanju tega svetovalci upoštevajo želje vsake stranke, zaradi česar je prav vsak kamin na drva edinstven.

Takšno je tudi doživljanje kamina, ki velja za enega najbolj prijetnih in hkrati enega okolju najbolj prijaznih ter učinkovitih načinov ogrevanja notranjih prostorov, za uporabo katerega električna energija ni potrebna.

Kamin na drva omogoča prihranek, toliko bolj če gre za hipokavstični kamin na drva s podaljšano akumulacijo, ki toploto oddaja dlje časa – med 12 in 18 ur. Oblečen je v pečarsko opeko, kar ga v primerjavi s toplozračnim kaminom na drva dela bolj efektivnega in preprostejšega za uporabo ker ga ni potrebno tako pogosto nalagati z drvmi.  Prav tako pa so takšni kamini bolj prijazni za dihala ter kožo saj namesto vročega zraka, prostor ogreva toplo sevanje razgretih površin, in je na občutek zelo podobno kot prijazni žarki sonca.

Najprimernejši prostor za vgradnjo je središče hiše ali stanovanja, ker na ta način najbolje izkoristi energijo.

Dimnik mora biti ustreznega premera ter višine , predvsem pa ne preveč oddaljen od kamina na drva.

Na splošno same priprave prostora ne glede na vrsto kamina ne zahtevajo nobenih posebnosti. Pomembno je, da tla niso opremljena ne s talnim gretjem ne kakršnimikoli instalacijami in da se na betonsko plošči ne da mehkih izolacij. Ustrezen pa je Stirodur, beton ali siporeks.

Pravzaprav je kamin na drva možno vgraditi tudi v stanovanje in navsezadnje celo v prostor, v katerem dimnika ni, saj se v tem primeru kamin postavi na notranjo stran zunanje stene, na zunanji strani pa se pripravi dimnik.

Iz vsega sledi, da prostora, ki bi bil za kamin na drva neprimeren, v resnici ni. So pa prostori, ki vgradnjo kamina otežujejo in tisti, ki vgradnjo kamina podpirajo.

In kaminski vložki?

Industrijski elementi, natančno in premišljeno izdelani iz jeklene pločevine, delujejo enako kot kurišče na trda goriva. Najpogosteje se vgradijo v toplozračni ali akumulacijski kamin na drva oziroma v kombinirane peči.

Med značilnosti vseh vložkov – podjetje Peči Keramika ponuja sodobno zasnovane in tehnično zanesljive vložke vodilnih evropskih proizvajalcev – med drugim sodijo visoka stopnja (evropske) kakovosti, o čemer priča pridobljen certifikat, sodobna zasnova in oblika, v primeru podjetja Peči Keramika poleg izgradnje še svetovanje ter načrtovanje in zagotavljanje servisa ter rezervnih delov.

Varnostna priporočila

Ko vaš dom enkrat krasi kamin na drva s kaminskim vložkom, je pravi čas, da skupaj z družinskimi člani sprejmete pravila, vezana na upravljanje tega, ker boste z njihovo pomočjo zagotovili varnost tako vsakega med vami kot celotnega doma.

Pri tem nikar ne pozabite, da …

  • … je treba pri kurjenju, vzdrževanju in čiščenju kamina natanko upoštevati uporabniška navodila, prejeta s strani proizvajalca in/ali monterja,
  • … kamin na drva ni primeren za samostojno upravljanje otrok, saj ti pri prižiganju potrebujejo nadzor odrasle osebe,
  • … je kamin in vse ostale dele tega, denimo zračnik ter dimne vode, treba letno pregledovati, vzdrževati, čistiti in po potrebi opraviti servis,
  • … je ohlajen pepel vedno treba s kovinsko smetišnico ali čem podobnim zbrati v kovinsko vedro ter ga nato odnesti na prosto.

Peči Keramika d.o.o., podjetje z več kakor stoletno tradicijo, med najzanesljivejše proizvajalce kaminov na drva in vložkov uvršča nemško podjetje Schmid ter z njim povezano podjetje Spartherm oziroma slovaško znamko Kobok.

Posebnost Schmida je, da dimovodna kupola iz masivnega litega železa omogoča nastavitev priključka v vse smeri in da ima kamin na drva že integriran separat zraka, medtem ko so stekla vrat eno ali dvoslojna.

Podoben temu je kamin na drva znamke Spartherm, saj gre za podjetji, ki sta bili nekoč združeni. Vendar slednji zahteva dimnik premera od 160–200 mm, velik poudarek, poleg tehnologiji, pa daje še obliki in vzdržljivosti.

Nasprotno Kobok slovi po brezčasnosti in inovativnosti, zaradi česar je v ponudbi najti številne linije ter oblike, prav vse pa dopuščajo možnost nadgradnje ali spajanje z drugimi elementi. Njihovi izdelki pa so narejeni za več generacij, saj uporabljajo materiale po najvišjih industrijskih standardih.

Različni proizvajalci, ki so del stalne ponudbe podjetja Peči Keramika, tako omogočajo personalizacijo izvedbe kamina na drva, kajti pri snovanju toplega kotička v hiši ali stanovanju je mogoče upoštevati tako rekoč vse želje posameznika.

Izkušeni svetovalci pa nikoli ne pozabijo pozornost nameniti niti specifikam samega prostora, ki so v hiši drugačne od tistih v stanovanju, v zadnjem času enako priljubljenem mestu za postavitev kamina. Kontaktirajte podjetje Peči Keramika d.o.o. na info@peci-keramika.si ali jih pokličite na 07 39 35 750.

Komentarji