Na tržišču je na stotine delovnih čevljev, da se človek težko znajde v poplavi ponudbe in med različnimi blagovnimi znamkami. Kje sploh začeti in kaj je pomembno vedeti?

V nadaljevanju vam bomo poskušali odgovoriti na najpomembnejša vprašanja, ki se vam porajajo pri nakupu delovnih čevljev. 

Kaj morate vedeti pred nakupom?

Pred nakupom delovnih čevljev se morate v vašem podjetju pozanimati sledeče:

 1. Ali vaši čevlji lahko drsijo ali ne?
 2. Se boste vzpenjali po lestvah?
 3. Boste izpostavljeni visokim temperaturam?
 4. Morajo vaši čevlji izpolnjevati določene standarde?
 5. Ali morajo čevlji vsebovati jeklene kape na konici prstov?
 6. Morajo biti določenih barv, ki ustrezajo kodeksu oblačenja v podjetju?
 7. Je pri vašem delu možnost eksplozij?
 8. Boste izpostavljeni vodi?

Na kaj bodite pozorni pri kupovanju?

Naslednja stvar je udobje. Izberite tiste čevlje, ki vam bodo najbolj udobni, mehki in jih boste lahko nosili cel dan.

Ko jih boste testirali, vam ne smejo stiskati nog in na konicah prstov ne smete čutiti kapic. Če vam bodo delovni čevlji preširoki ali preozki, vam bodo kasneje postali neudobni. Zato naj se vam v celoti prilegajo.

Če se vaša noga poti, izberite takšne čevlje, ki odvajajo vlago in so po možnosti usnjeni. Ko boste nosili čevlje, ne pozabite tudi na kakovostne nogavice. 

pastedGraphic.png

Koliko naj odštejemo za delovne čevlje?

Dandanes ne velja več pravilo, več kot plačaš več dobiš. Če bomo za čevelj odšteli 80 €, ne bodo tisti, ki stanejo 300€ tudi trikrat boljši. Če pogledamo naš najbolj prodajni model v letu 2021 Panda Viktor, gre za enostaven in srednje cenovni delovni čevelj, ki pa ustreza določenim zahtevam, ki jih pri delu potrebujemo in tako zadovolji osnovne potrebe.  

Boljši model čevlja pa je model Halwill, ki vsebuje perforiran notranji vložek, ki zagotavlja kroženje zraka in večje udobje. V peti ima blažilce udarcev in s tem zmanjša utrujenost stopal. Izpolnjuje tudi vse standarde, ki jih mora imeti čevelj pri delu. 

Na splošno pa velja, da boste za delovne čevlje odšteli nekje med 50 € in 100 €, za delovne škornje pa med 100€ in 200 €.

Značilnosti delovnih čevljev

Delovni čevlji so posebni, zato jih tudi tako imenujemo. Vsebujejo značilnosti, ki jih navadni čevlji nimajo. Pa si jih poglejmo:

 • Jeklena kapica pri prstih – morajo biti narejeni v skladu z EU standardi, ki ščitijo pred nevarnimi in težkimi predmeti. To pomeni tudi za udarce do 20 kg. 
 • Kompresijska zaščita – če pride do prevrnitve težkega predmeta, ki se lahko nasloni na naš čevelj (na predelu prstov), to pomeni, da lahko zdrži težo tudi do 1000 kg.
 • Jezik in notranje oblazinjenje – gleženj mora biti močno podprt, jezik pa zagotavlja zaščito pred ostrimi predmeti ali udarci. 
 • Spodnji del čevlja – mora preprečiti, da bi ostri predmeti prodrli v čevelj.
 • Podplat čevlja – mora biti nepreboden, ne sme drseti in mora biti izdelan iz gume, ki je odporna proti pokanju, strjevanju in nudi blaženje.
 • Toplotna odpornost – čevlji ali škornji so lahko odporni tudi do 300 ℃. Odvisno za kakšne potrebe jih potrebujemo.
 • Podloga – mora biti zračna in mora preprečevati, da bi se stopala preveč segrela.
 • Peta – mora blažiti udarce in zagotavljati varno prileganje.

Ko se boste odpravili kupovati zaščitno obutev, preverite vsaj nekaj od naštetega. Če potrebujete čevlje s predpisanimi standardi, povprašajte prodajalca, če jih imajo. Najlažje pa se boste odločili, ko boste preizkusili več parov čevljev in tako videli razlike med posameznimi proizvajalci.

pastedGraphic_1.png

Ko boste delovne čevlje testirali, se poskušajte gibati podobno, kot se boste pri vašem delu. To bo tudi najbolj realen prikaz, ki vam bo povedal ali vam delovni čevelj ustreza ali ne. Podobno velja tudi z ostalo zaščitno opremo, ki jo nudimo. 

Kdaj naj zamenjam svoje delovne čevlje?

Če bo vaša obutev že ponošena, ne bo več služila svojemu namenu. Zato bodite pozorni na obrabljene dele kot so vdrtine, popokani šivi ali pronicanje vode v sam čevelj. Tudi podplat čevlja lahko z leti postane gladek in s tem manj odporen proti zdrsu.

Narava našega dela nam narekuje ali je že čas, da delovne čevlje zamenjamo ali jih lahko še nosimo nekaj let. 

Delovni natikači

Če veliko stojite na nogah in ste zaposleni v zdravstvu ali drugih dejavnostih, kjer ste ves čas na nogah, vam priporočamo tudi delovne natikače. Noge tako ne bodo cel dan zaprte, iz njih se boste hitreje preobuli in ponovno skočili v svoje teniške copate. 

Poznamo različne delovne natikače od ortopedskih do navadnih. Lahko so usnjeni natikači, EVA ali PVC natikači. 

Udobje in kvaliteta delovnih čevljev je izjemno pomembna, saj s pravo izbiro čevljev ohranjamo tudi zdravo držo telesa. Pri čevlju je pomembno, da nas ne tišči, da je dovolj širok, ne prevelik, da diha in nudi potrebno zaščito pri delu. 

Komentarji