Ste eni izmed tistih, ki jedo jajca vsak dan za zajtrk? Strokovnjaki se že leta ubadajo s tem, ali so jajca dobra ali slaba za vaše zdravje. Odgovor pa je odvisen od tega koliko jajc na teden pojeste.

Uživanje do enega jajca na dan (7 na teden), po raziskavi časopisa European Journal of Nutrition, naj nebi škodoval vašemu zdravju. Strokovnjaki svetujejo, zmerno uživanje jajc ob uravnoteženi prehrani. Povprečno jajce vsebuje 70 kalorij in okoli 5 gramov maščobe.

“V povprečju eno jajce na dan ne poveča tveganja za srčne bolezni, zato jajca redno vključite v svoj jedilnik. Razlogi za zmerno uživanje jajc so rumenjaki, ki vsebujejo holesterol in nasičene maščobe,” pravi USDA (US Department of Agriculture).

Tveganje za srčne bolezni je večje ob drugih živilih, ki jih zaužijemo zraven jajc, npr. slanina, klobase in različne masti. Jajca je tako priporočljivo jesti brez dodanih živil, v omleti, na oko in s čim manj maščobe.

Komentarji