Velika vročina je lahko zelo nevarna in v določenih primerih tudi usodna. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako se soočiti z vročinskimi valovi med poletjem.

Kdo je najbolj izpostavljen?

Najbolj izpostavljene starostne skupine za vročinske valove so upokojenci in otroci, zelo izpostavljeni pa so tudi ljudje z oslabljenim zdravstvenim stanjem.

Ostanite v vaših domovih

Če je le možno, se skušajte v najbolj vročih urah (12:00-16:00) izogibati gibanju zunaj.

Ohranjajte ustrezno temperaturo

Dobra izolacija in ustrezne klimatske naprave sta izjemno pomembne za ohranjanje ustrezne temperature v vašem domu. Pomagate si lahko tudi z ventilatorjem. Četudi ventilatorji ne znižajo temperature v prostoru, poskrbijo za kroženje zraka.

Ohladite se

Sveža kopel ali hladnejša prha bosta zagotovo pomagali pri znižanju vaše telesne temperature.

Oblačila

Oblačite se v lahka, udobna oblačila, ki dihajo in vas ne utesnjujejo.

Ostanite hidrirani

Med vročinskimi vali je pomembno tudi uživanje zadostne količine tekočin, tudi če niste žejni. Namesto sladkanih pijač raje izberite hladno vodo. Izogibajte se tudi alkoholnim pijačam in pijačam s kofeinom.

Skrb za živali

Tako kot vročina vpliva na človeka, vpliva tudi na živali. Če imate hišnega ljubljenčka, mu zagotovite zadostno količino vode in ga ne zadržujte na soncu.

Zapirajte vrata in okna

Ob vročini ne puščajte dlje odprtih oken in vrat. To vam bo zagotovilo, da vroči zrak ostane zunaj, hladen zrak pa bo ostal v vašem domu.

Hrana

Uživajte lahko hrano. Vaše telo se trudi ohranjati ravnovesje telesne temperature, zato na enkrat ne uživajte težke in visoko kalorične hrane.

 

Vir: MSN

Komentarji