Verjetno ste že slišali, da je spanec zelo pomemben. Spanec vpliva na naše zdravje, spomin, zdravje srca, hormone in počutje.

V povprečju strokovnjaki svetujejo, da odrasla oseba spi 7-9 ur na noč. Po raziskavah, vsaka tretja odrasla oseba ne spi dovolj. Vseeno lahko normalno funcioniramo z le 7 urami spanja. A vseeno je potreba po spancu odvisna od posameznika. Posamezniki, ki imajo v sebi določen gen, lahko normalno delujejo z le 4 urami in pol spanja.

Leta 2009 je univerza v San Franciscu odkrila ljudi, ki imajo mutacijo genov DEC2. To so ljudje s sindromom kratkega spanca. Podoben sindrom so odkrili tudi pri raziskavi 100 dvojčkov, ki so bili z nizkim odstotkom REM spanja odporni na učinke kratkega spanja.

Če se sprašujete, ali ste med temi srečneži, ki potrebujejo malo spanja, je odgovor verjetno ne. Le okoli odstotek ljudi lahko spi malo in nima posledic. Test, koliko spanca potrebujete žal ne obstaja, a vseeno lahko svojo biološko uro preizkusite, če odidete v posteljo, ko postanete zaspani in se zbudite, brez uporabe budilke. Zdravnica, ki se ukvarja s spanjem svetuje, da si postavite strog urnik spanja in ustajanja, ki se dnevno ne razlikuje za več kot 15 minut. Svwtuje tudi, da vsaj 2 uri pred spanjem ne gledate v zaslone.

Foto in vir: Men’s Health

Komentarji