Obdelava lesa zna biti velik užitek, če imate pravo znanje in pravo orodje. Ker je vsak izdelek iz lesa na nek način unikaten, je zato obdelava sproščujoča in nam daje prijeten občutek. Ker so orodja skozi čas dosegla velik napredek, imamo možnost, da pri obdelavi lesa uporabljamo vrhunska orodja, ki nam obdelavo zelo olajšajo. 

Ker je les naraven material in biološko razgradljiv, je primerno, da na njem uporabljamo naravne zaščitne materiale (čebelji vosek in laneno olje). Ker je les porozen, vpija vlag, hkrati pa gre tudi za različne strukture, je obdelava lesa nekoliko zahtevnejši postopek.

Poznati moramo lastnosti materiala, ki ga obdelujemo

Poleg orodja za obdelavo lesa, je dobro poznati tudi posamezna orodja, ki so na voljo. Pogosto tudi najbolj sodobni stroji ne morejo nadomestiti mizarja z ročnimi spretnostmi, si pa lahko pomagamo z dobro kvaliteto orodja za obdelavo lesa.

V okviru blagovne znamke Perles vam ponujamo orodje za:

 • obdelavo kovine, 
 • obdelavo lesa,
 • orodje, ki ga potrebujete v gradbeništvu,
 • orodje, ki se uporablja v ladjedelništvu. 

pastedGraphic.png

Veščine, ki jih morate imeti pri obdelavi lesa

Poznati morate lastnosti lesa, ki se lahko uporablja za pohištvo. Te lastnosti so: 

 • trdota, 
 • razpoke,
 • gostota lesa,
 • količina vlage in 
 • vzorci. 

Vse to se razlikuje med posameznimi vrstami lesa.

Poznavanje obdelovalnih strojev – obstaja vedno več obdelovalnih strojev za rezkanje, vrtanje, brušenje, rezbarjenje in končno obdelavo lesa. 

Izbira pravih vijakov – poznati morate pravo velikost, dolžino, profil in vrsto vijaka, ki je pomemben element pri obdelavi lesa.

Poznavanje ročnega orodja – pri obdelavi lesa je potrebno uporabljati tudi ročno orodje kot so kladiva, noži, dleta, strgala in primeži. 

Razumevanje različnih rezov in spojev – pri obdelavi lesa, oblikujemo različne reze in spoje. Poznamo vzdolžne spoje, poševne spoje, enostavne spoje in T-spoje.

Krožna žaga

Krožna žaga je nepogrešljiv pripomoček pri sami obdelavi lesa in nam resnično olajša delo. Vsaka žaga je narejena za določeno velikost in globino žaganja. Izbrati morate žago, ki dosega takšno globino, ki jo potrebujete za vaše delo. 

Najbolj pogoste velikosti rezil so od 155 do 165 mm. Večja rezila so tudi 235mm in več, premer luknje je 30 mm. Pomembno je tudi število zob, ki vpliva na kvaliteto odreza lesa. Več zob pomeni, da bo les lepše odrezan. Grobi odrez ima lahko od 12 do 24 zob, listi za fini odrez pa imajo od 48 do 80 zob. 

Krožno žago izbiramo tudi glede na število vrtljajev in moč same žage. Manjša žaga naj ima 1000 do 1500 W. Večje pa imajo od 1800W in več.

Nasvet: Kupite tisto žago, ki ima večjo moč kot drugi model žage v enaki velikosti.

Stabilna krožna žaga se uporablja za čeljenje lesa in omogoča žaganje pod različnimi koti do 60°. Zgornji del stabilne žage uporabljamo za vzdolžna žaganja.

Nadrezkar

Nadrezkarje lahko uporabljamo pri delu z lesom, kovino ali plastiko. Z njimi si pomagamo izrezljati okraske in utore. Prav tako lahko z njim obrežemo robove. Tudi tukaj je ključnega pomena moč in število vrtljajev. Profesionalni nadrezkar ima boljše rezilo in se med slabšimi razlikuje po teži, moči in številu vrtljajev.

Pri nakupu nadrezkarja naj le ta vsebuje sledeče lastnosti:

 • Nastavitev hitrosti, kjer boste lažje obdelovali material.
 • Nastavek za sesanje prahu.
 • Stransko vodilo, ki omogoča natančno nastavljanje in vodenje rezkalnika 

Dober nadrezkar ima tudi mehak začetni zagon, da ne pride do premikov pri rezanju lesa. Če je nadrezkar močan, je lahko začetna sila premočna za samo obdelovanje. Zato je mehak pogon pomemben element pri nakupu vašega novega orodja.

Bodite pozorni tudi na samo ogrodje in oprijem, da boste lahko vaše orodje prijeli z obema rokama in tako lažje manevrirali z njim. 

pastedGraphic_1.png

Naravna površinska obdelava lesa

Ko les obdelamo in zaključimo ga moramo tudi zaščititi. Če želimo uporabiti naravne materiale, lahko uporabimo čebelji vosek, ki je rumenkasto do rdečkasto-rjave barve. Tali se pri okoli 60 stopinj Celzija. 

Druga vrsta voska je karnauba vosek, rastlinskega izvora. Je trši od čebeljega voska in se tali pri 80 stopinjah Celzija.  Uporaba voska je enostavna, vendar pa zahtevajo dlje časa od samega lakiranja. Po nanosu voskanja je priporočljivo počakati 24 do 48 ur, da se posuši. 

Perles – blagovna znamka s tradicijo

Perles je butična blagovna znamka elektromehanskih orodij, švicarskih korenin, ki temelji na 85 letni tradiciji kakovosti. Orodja Perles, ki smo jih nekaj časa izdelovali tudi v Iskri, v Kranju, se danes tržijo in izdelujejo na Primorskem, kjer smo jih ATechovi strokovnjaki nagradili z naprednimi elektronskimi rešitvami.

Blagovna znamka Perles ima danes številne privržence v krogu profesionalcev v več kot 20 državah, saj smo prepoznavni po izjemno močnih motorjih z nadpovprečnih izkoristkom, dolgi vzdržljivosti in ergonomiji, ki nudi dober oprijem. 

Perlesovi razvojniki smo v industriji električnih orodij prispevali številne inovacije. Kot prvi smo trgu predstavili visoko hitrostni kotni brusilnik, mešalnike in patentirano sklopko, ki podaljša življenjsko dobo svedrov tudi do petkrat. Letos smo za posebno žago za cevi iz nerjavečega jekla, ki smo jo razvili za finskega poslovnega partnerja, prejeli prestižno ameriško priznanje Pro Tool Innovation Award 2021 in srebrno priznanje Gospodarske zbornice Slovenije za inovacijo leta.

Sicer pa smo v podjetju, kjer veliko vlagamo v okolju prijazne rešitve, razvili tudi posebno servisno storitev in spletno trgovino, kjer ponujamo preko 2.000 rezervnih delov, tudi za orodja, ki niso več v izdelavi. Na ta način kupcem omogočamo veliko daljšo življenjsko dobo njihovih orodij. 

Komentarji