Potem ko je Microsoft leta 2015 skupaj z Windows 10 predstavil nov brskalnik Microsoft Edge, ki je po dvajsetih letih nadomestil vsem dobro znani Internet Explorer, ga v Redmondu v naslednjem letu nameravajo popolnoma spremeniti ter ga ponujati tudi na Windowsih 7, 8 ter celo na Applovih računalnikih.

Kaj bo novega?
Microsoft je v novem brskalniku leta 2015 implementiral svoj standard za izrisovanje spletnih strani EdgeHTML, ki sicer po mnenju strokovnjakov sploh ni napačen. Težava se pojavi podobno, kot je bila zgodba pri Windows Phonu, v razvijalcih spletnih strani in spletnih aplikacij – glede na delež Edgea, ki je dosti manjši v primerjavi z Googlovim Chromeom, namenijo razvijalci dosti manj časa optimizaciji za Chrome.

Za to obstajata dva razloga: Google Chrome zaradi odprtokodne narave svojega standarda za izris spletnih strani Chormium praviloma vedno prvi podpira nove “frameworke” in standarde za razvijanje spletnih aplikacij, poleg tega pa mnogi razvijalci ne uporabljajo Windowsov 10 za svoje delovno okolje, kar posledično pomeni, da sploh ne morejo testirati svoje kode, tudi če bi želeli posvetiti svoj čas optimizaciji za Edge.

 

Pravzaprav bi lahko tu dodali še tretji razlog, ki pa počasi izgublja relevantnost – to so seveda podjetja, ki še naprej vztrajajo pri Windows 7, pa bi si želeli uporabljati sodoben Microsoftov brskalnik, ki pa seveda ni Internet Explorer.

Zaključek je torej precej logičen – Edge bo od sedaj naprej za izrisovanje spletnih aplikacij uporabljal Chromium, kar bo omogočilo uporabnikom boljšo uporabniško izkušnjo, poleg tega pa Edge ne bo na voljo zgolj na Windowsih 10, telefonih s sistemom Android in iOS, temveč tudi na Windowsih 7, 8 ter celo na Macih. Posledično posodobitve za Edge ne bodo časovno odvisne od posodobitev za Windowse 10, torej lahko pričakujemo več kot le 2 posodobitvi letno.

Še eden izmed razlogov, zakaj so se v Redmondu odločili za prehod na Chromium je, da bi pripomogli pri optimizaciji Chromiuma za Windowse in s tem omogočili tudi boljše delovanje Chromea in Edgea na Windowsih, še posebej na Windowsih 10 na napravah s procesorji ARM.

 

Kdaj prihaja in bo kaj ostalo po starem?
Pri Microsoftu so povedali še, da ne načrtujejo večjih sprememb v samem dizajnu Edgea ter da bodo prve beta verzije novega Edgea na voljo že v prvi polovici prihodnjega leta, do konca 2019 pa naj bi bila izpopolnjena različica na voljo tako uporabnikom na Windowsih 10, kot tudi na ostalih sistemih, ki jih bo Edge po novem podpiral.

 

Vir:https://www.theverge.com/2018/12/6/18128648/microsoft-edge-chrome-chromium-browser-changes

A. K.

Komentarji