Govorice o tem, da bi naj alkohol deloval kot nekašen ljubezenski napoj, se odražajo že mnogo let. Ljudje verjamejo, da nas alkohol sprosti in naredi bolj pohotne in pripravljene “na akcijo”. Ali alkohol dejansko vpliva na naše spolno razpoloženje? Za vas imamo nekaj mitov in resnic o mešanju dveh opojnih substanc, alkohola in seksa.

Težja pot do erekcije

Angleži so neljubo situacijo poimenovali kar “whiskey dick”, ki pa je vsekakor resnična. Ne gre samo za težave pri uživanju viskija, saj lahko vsaka alkoholna pijača povzroči nastale preglavice. Alkohol lahko vpliva na vašo vzdržljivost erekcije, prekomerno in redno uživanje alkohola pa lahko povzroči erektilne disfunkcije.

Zapoznitev ejakulacije

Par zaužitih pijač ne bo preprečilo ejakulacije, medtem ko prekomerno uživanje alkohola lahko vpliva na to. Pretirano pitje alkohola lahko povzroči zapoznitev ejakulacije, kar lahko pomeni, da bi za pot do orgazma potrebovali do kar 30 minut. Po raziskavah Mayo Clinic pa lahko pretirano uživanje alkohola prepreči ejakulacijo nasploh.

Alkohol vas naredi bolj pohotne

Že pri zaužitvi parih pijač se vam lahko zviša želja po spolnosti in postanete bolj pohotni. Zmerno pitje pa je ključ za ohranitev trezne glave. Ena ali dve pijači (če tehtate več kot 90 kilogramov) sta že dovolj, da vam zmešata glavo in postanete bolj pohotni. Vse kar je več od tega pa lahko zmanjša vašo spolno zmožnost in privede to težje poti do erekcije.

Pripravljeni ste tvegati več

To je lahko dobra ali slaba stvar. Alkohol vas sprosti in opogumi. Pripravljeni ste narediti stvari, na katere v treznem stanju nebi niti pomislili. Več kot spijete, večja je tveganost pri vaših spolnih odločitvah. Po številnih raziskavah so moški ob zaužitju alkohola bolj podvrženi tveganju za spolnost kot ženske.

Vsi izgledajo bolje ko ste vinjeni

Tako imenovane “beer goggles” lahko naredijo ljudi bolj atraktivne. Moški so v vinjenem stanju manj izbirčni ob izbiranju žensk. Pitje zniža prepovedi, poveča komunikativnost in poslabša presojo.

Vsi procesirajo alkohol enako

Moški in ženske absorbirajio alkohol povsem drugače. Ženske imajo tipično manj telesne tekočine kot moški, tudi če tehtajo enako kot moški. Prav ženske imajo tako večjo koncentracijo alkohola v njihovem krvnem obtoku, kar privede do večjega učinka alkohola. Če boste pili enake količine alkohola z osebo nasprotnega spola, še ne pomeni da boste enako vinjeni.

Povzeto po: Healthline

Komentarji