Čokoladni piškoti so postali prvo živilo, katerega so ljudje spekli v vesolju. Astronavti so piškote pekli na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) v pečici “brez gravitacije”. Zaenkrat še nihče ne ve, kakšen je njihov okus.

Trije piškoti, ki so bili vsak posebej zapakirani, so bili v začetku januarja z vesoljskim plovilom SpaceX Dragon poslani nazaj na Zemljo. Namen eksperimenta je bil preučiti možnosti priprave hrane na potovanjih na dolge razdalje. Zaenkrat jih ni poskusil še nihče. Strokovnjaki za prehrambeno industrijo bodo na njih opravili dodatna testiranja, da bi določili končne rezultate eksperimenta. S temi testiranji bodo ugotovili, ali so piškoti varni za uživanje. Za poskus so sicer v več dneh spekli pet piškotov, da bi določili idealno temperaturo in čas pečenja.

Na Zemlji peka piškotov traja približno 20 minut, ti pa se pečejo pri temperaturi okoli 150 ° C. Astronavti so ugotovili, da to v vesolju traja veliko dlje. Prvi piškot se je pekel 25 minut in je bil še surov; drugega so pekli 75 minut in ta je na Mednarodni vesoljski postaji oddajal prijeten vonj. Četrti piškot se je pekel 120 minut in hladil 25 minut, peti pa se je pekel 130 minut in ohlajal 10 minut. Zadnji se je izkazal za najuspešnejšega.

Piškoti so se pekli v pečici “brez gravitacije” (angl. “Zero G Kitchen”). Zgradilo jo je podjetje NanoRacks, ki ustvarja aparate za uporabo v šibki gravitaciji pri dolgih vesoljskih poletih. Zero G Kitchen je cilindrična izolirana posoda, zasnovana za shranjevanje in pečenje hrane  pri šibki gravitaciji. Pečica segreva hrano preko električnih grelnih elementov, podobnim istim, ki jih najdemo v običajnem opekaču kruha (“toaster”). Astronavti so piškote pregledali vizualno in glede na vonj, zdaj pa bodo na Zemlji izvedeni dodatni preizkusi, da bodo strokovnjaki o peki v vesolju izvedeli kaj več.

Vir: BBC
J. R.

Komentarji