Vas zanima v kateri šport oziroma športni dogodek je uprtih največ oči na svetu? Na svetu je nekaj takšnih rivalstev, takšnih tekem in prvenstev, ki pritegnejo pozornost tudi tistih, ki tega športa običajno ne spremljajo. Ve se, da bo po določenem športnem dogodku pogovor tekel le o eni stvari in dobro se nam zdi, če lahko aktivno sodelujemo pri debati.

10. Super Bowl 

Verjetno edini športni dogodek v top10, ki pa ga v naši državi ne gledamo kot nekateri drugi. “Svetovno prvenstvo” v katerem sodelujejo le Američani si je v prejšnjih sezonah ogledalo nekaj več kot 100 milijonov ljudi.

9. Boks

Ena izmed najstarejših športnih disciplin zaradi svoje surovosti prinese tudi svojo zanimivost. Najbolj gledan boksarski dogodek se je odvil leta 2015, ko sta se za naslov prvaka udarila Floyd Mayweather in Manny Pacquiao. Njuno borbo si je ogledalo več kot 900 milijonov ljudi po celem svetu.

8. Svetovno prvenstvo v nogometu za ženske

V zadnjem letu so zabeležili precejšni narast gledanosti tega športnega dogodka. Nogomet je seveda najbolj gledan šport po celem svetu in to ni nobena skrivnost. Ima tudi največ profesionalnih lig na planetu.

7. El Classico

Nogomet pač ne bo šel stran iz top10. Ime tega specifičnega nogometnega dogodka seveda pripada obračunu med španskima rivaloma Barcelono in Real Madridom. Te dvoboje v  španski La Ligi si je po nekaterih podatkih ogledalo že več kot 1.2 milijarde ljudi.

6. Finale UEFA Lige prvakov

Nadaljujemo z brcanjem žoge, nadaljujemo na klubskem nivoju. Finale UEFA Lige prvakov je največja nogometna liga na svetu. In ker je nogomet najbolj razširjen šport, je logično, da bo finale tega prestižnega tekmovanja imelo svoj prostor med elitno deseterico. Po preboju iz skupinske faze se 32 ekip pomeri v izločilnih bojih. Finale tega megalomanskega eventa si je do sedaj ogledalo že več kot 1.7 milijarde ljudi.

5. Zimske Olimpijske igre

Olimpijske igre sta najprestižnejši tekmovanji, ki pod svojim okriljem združujeta kopico najbolj priljubljenih športov  in športnih disciplin po celem svetu. Odvijajo se na vsake 4 leta, začetki modernih OI pa segajo v Atene v leto 1896. Zadnje Zimske igre so potekale leta 2022 v Pekingu, naslednje pa bodo 2026 v Italiji.

4. Letne Olimpijske igre

Eno stopničko višje je letna verzija Olimpijskih iger. Več športov, več gledalcev, več gledanosti. Na zadnje smo prenose spremljali iz Tokia, naslednje leto pa se kamere selijo v Pariz.

3. Tour De France

Za nekatere malce presenetljivo, a za kolesarjenje ni potrebno poznati nobenih posebnih pravil. Ta največji kolesarski dogodek se vsako leto godi v Franciji (in poteka še čez nekaj sosednjih držav), svoje začetke pa ima v letu 1903. V zadnjih letih je priljubljenost narasla tudi v Sloveniji, ko so zablesteli slovenski kolesarji. Podatki prikazujejo, da si je to kolesarsko dirko ogledalo že okoli 2.4 milijarde ljudi.

2. Svetovno prvenstvo v kriketu

Šok! Kako je lahko ta šport tako visoko na naši lestvici? Najbolj priljubljen je na največji celini (še posebej v Indiji) kjer je visoka koncentracija svetovne človeške populacije. Gre za približek nam (malce bolj) znanemu bejzbolu.

1.Svetovno prvenstvo v nogometu

Ste že uganili kaj? Najbolj priljubljen šport in njegova najbolj priljubljena verzija. Še bolj pomembna od pripadnosti določenemu klubu je pripadnost določeni državi, naciji. Mednarodna nogometna federacija oziroma FIFA (iz francoskega izvirnika Fédération Internationale de Football Association) ima svoje krake po celotni sferi. To ni le največji nogometni dogodek, to je največji športni dogodek na svetu. Že pred letom 2022 si je prvenstvo ogledalo več kot 4 milijarde ljudi. Ob tem gre tudi za najbolj dobičkonosen športni dogodek.

 

 

 

 

 

Komentarji