Oceani prekrivajo približno 70 odstotkov Zemljine površine. Glede na razširjenost vodne gladine ni nič presenetljivega, da je večina skoraj neraziskana. Globoko pod gladino se skrivajo zelo nenavadna in eksotična morska bitja.

Popolnoma prosojna riba

To čudno morsko bitje zagotovo ni nekaj, kar bi pričakovali, da boste našli med ribolovom. To je skoraj v celoti prosojna morska riba, ki se imenuje “salp”. Premika se s črpanjem vode skozi svoje želatinasto telo. Hrani se s planktonom, katerega iz vode pridobi s filtriranjem.

Ali je to sploh riba?

Naslednje bitje je nekaj zares posebnega. Kot je razvidno s spodnje slike, to ni riba. Če ste ob sliki pomislili na kuščarja, imate prav. Gre za vrsto morskega kuščarja, ki pravzaprav spada med mehkužce. Srečamo jih lahko v Tihem oceanu, predvsem v bližini Nove Zelandije. Prehranjujejo se podobno kot meduze.

Najgrša riba

To je riba blob, ki spada med najgrše živali na svetu. Ne le, da zgleda čudno, temveč je to eno izmed najbolj posebnih bitij, ki jih je človek odkril v globokem morju. Njihova telesa so sestavljena predvsem iz želatinaste mase, ki ribi omogoča plovnost. Zrastejo do dolžine 30 cm. Čeprav jih redko opazimo, jih lahko najdemo na morju juhovzhodno od Avstralije in Tasmanije. Populacija vrste je ogrožena zaradi ribolovnih mrež, ki jih občasno ujamejo.

Pol morski pes, pol jegulja?

Še eno čudno bitje iz globin oceana. Čeprav je to vrsta morskih psov, velja za pravi živi fosil. Najdemo jih lahko v Atlantskem in Tihem oceanu. Svoj plen ujamejo podobno kot kače na kopnem – svoje telo upognejo in planejo nanje. Hranijo se z mehkužci, koščenimi ribami in celo drugimi morskimi psi.

Riba iz nočne more

Rokopluta (angl. “anglerfish”) je še ena prav posebno grda riba. Riba je znana po biološkem ustvarjanju svetlobe, s katero pritegne svoj plen. Živi na veliki globini v bližini morskega dna. Razlika med spoloma je pri tej vrsti očitna. Samci so od samic bistveno manjši.

Zaenkrat je odkritih le nekaj procentov oceana. Kdo ve kaj vse se še skriva v ostalih neodkritih delih.

Povzeto po: InterestingEngineering

J. R.

Komentarji