Uvodna špica

Epizoda 1 je poimenovana po domu družine Stark – Zimišče (»Winterfell«). V uvodni špici so prikazani nedavni dogodki. Zasledimo lahko, kako je ledeni zmaj Viserion uničil Zid, ki je sedem kraljestev varoval pred nepridipravi s severa, rdečo poroko (»Red wedding«) in tri zmaje s kometom, ki simbolizirajo rojstvo treh zmajev. Omenjeni so pomembni dogodki – led, kri in ogenj, ki so definirali prvih sedem sezon.

Winterfell

Tako kot sta v prvi sezoni v Zimišče prišla kralj Robert Baratheon in kraljica Cersei Lannister, sta v 8. sezoni v dom Starkov prispela kraljica Daenerys in kralj na severu Jon Snow. Domačini na severu nad prihodom kraljice niso navdušeni, saj se še vedno spomnijo njenega očeta, norega kralja Aerysa Targaryena, ki je pred 20 leti pobijal Starke. Morda jih bo uspela prepričati z zmaji, za katere ljudje menijo, da ne obstajajo več. Pri srečanju v dvorani pride do neprijetne situacije, saj se ne ve, kdo je glavni. Pred množico Starkov sedijo Sansa, ki je v Jonovi odsotnosti skrbela za Zimišče, Jon – kralj na severu in Daenerys – kraljica 7 kraljestev. Konec koncev se vsi strinjajo, da v težkih časih, ki prihajajo, potrebujejo zaveznike. V Zimišču smo priča številnim ponovnim srečanjem – Arya se sreča z Gendry-jem in Psom (»the Hound«), katerega je nekaj časa nazaj pustila umreti, vendar je preživel. Morda bomo le lahko priča dvoboju med bratoma Clegane, katerega oboževalci imenujejo Cleganebowl. V knjigah je zapisano, da ima Arya roke kovača. Morda to pomeni, da bo v prihodnosti Gendry njen mož.

Jon

Jon se ponovno združi z Branom in Aryo. Bran Jonovega prihoda ne doživlja čustveno, saj tako rekoč ni več Bran. Postal je Trooki vran in ima sposobnosti videti dogodke iz prihodnosti in preteklosti ter morda celo vplivati nanje. Srečanje z Aryo je na drugi strani nekaj, kar smo nestrpno pričakovali. Končno, po sedmih sezonah, sta Jon in Arya ponovno skupaj. Jon upa, da mu bo Arya pomagala prepričati Sanso, da bo sprejela Daenerys, vendar sta se sestri v prejšnji sezoni močno povezali. Zanimivo bo videti, kako bo na Starke vplivalo dejstvo, da je Jon sin Lyanne Stark in Rhaegara Targeryena. S tem ima Jon pravico do prestola pred Dany. Davos predlaga, da se Jon in Dany poročita in se tako izogneta debati o tem, kdo je pravi naslednik prestola, Varys pa pravi, da nič ne traja. Da je Jon Targeryen dokazuje tudi dejstvo, da je lahko brez težav jahal zmaja, česar so zmožni le člani te družine. Jon je končno izvedel, kdo sta njegova prava starša. Njegov prijatelj Sam mu je povedal, da je bil Ned samo njegov stric, ki je poskrbel zanj, saj je njegova mama Lyanna umrla kmalu po porodu.

Tyrionu in Jamie-ju ne gre najbolje

Daenerys je nekoliko razočarana nad Tyrionom, katerega je imela za najpomembnejšega svetovalca. V preteklosti je sprejel pomembne strateške odločitve, zadnje čase pa mu svetovanje ne gre najbolje od rok. Propadel je njegov mirovni sporazum v Meereenu, prav tako pa je zaupal svoji sestri Cersei, ki mu je dejala, da bo v Zimišče poslala vojsko Lannisterjev. Izkaže se, da je lagala lastnemu bratu, v bistvu obema bratoma, kar ne preseneča, saj gleda le na svojo korist. Lagala je tudi Jamie-ju, kljub temu da je noseča in je otrok njegov. Na koncu izvemo, da je edina »vojska«, ki je prispela v Zimišče, enoroki Jamie Lannister. Jamie je moral imeti veliko poguma, da je prišel v Zimišče. Izgleda veliko manj blond kot v prvi sezoni. Morda se v spremembi barve njegovih las odraža sprememba njegovega karakterja. Ob prihodu ga zagleda tudi Bran – Stark, katerega je Jamie potisnil s stolpa, ko ga je zalotil s Cersei. Se Bran spominja tega trenutka?

Kje je Ed Sheeran?

Bronn uživa v postelji z dekleti. Poskuša jih prevzeti z dejstvom, da mu je uspelo ustreliti zmaja. Dekleta se nanj ne ozirajo preveč, vendar se pogovarjajo o tem, kaj se je zgodilo z enim izmed Lannisterjevih vojakov. Omenijo ime Eddie, kar je verjetno referenca na Eda Sheerana, ki se je v seriji pojavil v prejšnji sezoni. Pogovarjajo se o tem, da mu je zmaj skuril oči. Kakšen bo davek te vojne? Zmaji škodujejo dobrim ljudem in Edu Sheeranu. Nočna straža je medtem na sedežu družine Umber našla prazen grad, v njem ni bilo ne živih ljudi niti trupel. Mrtvi so se pridružili vojski Nočnega kralja.

J. R.

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=8ZAQvorzdsQ

FOTO: Facebook

Komentarji