Zima prihaja – geslo družine Stark, ki je že od prve sezone napovedovalo, kaj se bo zgodilo. Zdaj je večni mraz pred vrati. V Zimišču so se zbrali borci iz različnih hiš, ki bi se drugače bojevali drug proti drugem, vendar jih je združil skupen nasprotnik – smrt, večen mraz, ki bo uničil sedem kraljestev.

Od koga se bomo poslovili v naslednji epizodi?

Kot so ustvarjalci serije pokazali že večkrat prej, lahko pride do smrti ene izmed glavnih oseb, za katero menimo, da bo preživela do konca serije. Na seznamu »potencialnih kandidatov« je Jorah Mormont. Vidimo, da je postal boljši mož. V preteklosti je gledal samo nase in želel Daenerys zase. Zdaj je deloval sebi v škodo – kraljici je svetoval, naj ohrani Tyriona na mestu svetovalca, čeprav bi lahko to mesto pripadlo njemu. Osebno je zrasla tudi Gilly. Na začetku je bila prestrašena, zdaj je samozavestna in do drugih sočutna. Prav zagotovo se bo nekaj zgodilo v grobnici, kjer bo tudi Gilly. V 2. delu zadnje sezone smo že petkrat slišali, da je v grobnici varno. Verjetno se bo zgodilo nekaj groznega, saj so noter mrtvi Starki, ki bodo morda oživeli. Obstajajo teorije o globljih nivojih grobnice, kjer se morda skriva nočna kraljica ali kaj podobnega. Morda grobnico varuje čarovnija in bodo ljudje v njej preživeli.

Usoda Theona Greyjoy-ja ne zgleda preveč obetavna. Javil se je, da bo skupaj z drugimi borci z Železnih otokov branil Brana pri svetem drevesu v Zimišču. Missandei in Grey Worm govorita o srečnem življenju po vojni na otoku Naath. Zgodba zaljubljencev najverjetneje ne bo videla konca. Verjetno bomo videli tudi smrt Brienne. Videli smo nekakšne intimne trenutnke med njo in Jamie-jem. Vrhunec teh je bil na večer pred bitko, ko jo je Jamie imenoval za viteza. To je znak ljubezni med njima, Brienne pa je dočakala nekaj, česar zaradi razlik med spoloma drugače ne bi bilo možno. V Zimišče so prišli tudi Tormund, Edd in Beric. Najverjetneje bo umrl tudi Tormund, saj je rekel, da ne bo pustil, da bo »velika ženska« (Brienne) umrla pred njim. Beric pravi, da je to trenutek njegovega boga – Gospoda svetlobe. Morda bo prišlo do tega, da bo v naslednjem delu koga oživil od mrtvih.

Kako preživeti napad nočnega kralja?

Strategija, s katero imajo ljudje največje možnosti pred vojsko, ki prinaša mraz in z njim smrt je naslednja. Pred Zimiščem so postavili ovire in jarke, katere bodo kasneje zakurili. To bo uničilo »wight«-e, vendar ogenj ne more uničiti belih hodcev, njih lahko uniči samo poseben material »dragonglass« in valyrijsko jeklo. Gendry in drugi kovači so pripravili veliko orožja iz »dragonglass«-a. Kot je rekel Samwell: »spomin nas naredi človeške. Smrt je pozaba.« Ravno zaradi tega hoče nočni kralj ubiti Brana, saj je Bran videl vse, kar se je in se bo zgodilo pa četudi po odlomkih. Z dotikom ga je označil in sedaj ve, kje se Bran nahaja.

Bran bo kot vaba v gozdu znotraj zidov Zimišča. Varovali ga bodo možje z Železnih otokov, blizu pa bosta tudi zmaja. Čudno, da s pomočjo zmajev Daenerys in Jon ne bosta napadala. Mogoče jih skrbi olimpijska forma nočnega kralja pri metu kopja, saj mu je s tem uspelo ubiti enega izmed treh zmajev. V zaključku 2. dela vidimo vojsko mrtvih, ki se približuje, vendar ne vidimo nočnega kralja in zmaja Viseriona. Morda bo nočni kralj z njim napadel drug del sedmih kraljestev, mogoče celo Kraljevi pristan, Jon in Daenerys pa ga bosta lovila vsak na svojem zmaju. Sedaj so vsi zbrani v Zimišču nočna straža. Na zadnji večer pred bitko vsak na svoj način praznujejo življenje preden bo prišla smrt.

J. R.

Vir: www.youtube.com/watch?v=OKqcsIYBFxY

Komentarji