Univerzalni temeljni dohodek, ki bi predstavljal stalen vir denarja za prebivalstvo, je bil že večkrat preizkušen. Zdaj o njem razmišljajo v ameriški zvezni državi Kaliforniji. V državni zbor je bil podan predlog zakona o UTD, ki bi skoraj vsakemu polnoletnemu državljanu brezpogojno dodelil 1.000 dolarjev mesečno.

Povprečna plača v Kaliforniji znaša 9.000 dolarjev, minimalna urna postavka pa je 12 dolarjev, kar znese 2.000 dolarjev bruto na mesec brez dodatkov. UTD ne bi prejemali državljani, ki že koristijo eno izmed naslednjih ugodnosti – državno zdravstveno zavarovanje, kupone za hrano, socialno pomoč in nadomestila za brezposelnost. Za financiranje univerzalnega temeljnega dohodka se predvideva dvig davka na dodano vrednost z 7,25 na 10 odstotkov.

Predlog novega zakona ne govori o univerzalnem temeljnem dohodku za vse državljane. Dobili ga namreč ne bi tisti, ki imajo že zdaj manj prihodkov in izkoriščajo eno izmed oblik državne finančne pomoči. Kot smo omenili, so UTD preizkušali že marsikje. Finci so ugotovili, da ima pozitiven vpliv na počutje in zdravje ljudi. Na Aljaski obstaja v omejeni obliki že nekaj časa. Tam dobi vsak prebivalec letni dohodek iz naftnih polj. Ta znesek se letno giblje med 1.000 in 2.000 dolarji. Manjši projekt poteka v kalifornijskem mestu Stockton, kjer nekaj več kot sto ljudi prejema 500 dolarjev mesečno, oblasti pa spremljajo, kako jih ti zapravljajo. Največji tovrstni primer se nahaja v Iranu. Tam vsaka družina prejme 29 % povprečnega dohodka. Za zdaj je to edini program na svetu, ki je prisoten v celotni državi. Ne glede na svojo razširjenost pa večjega vpliva na trg delovne sile nima.

 

Povzeto po SloTech

J. R.

Komentarji