Pred dvema letoma je Amazon predstavil prvo fizično trgovino brez prodajalcev, zdaj pa bodo odprli pravo veleblagovnico, v kateri prodajalcev ne bo. V takšni trgovini kupec nabere artikle in zapusti trgovino brez plačila. Kamere v trgovini namreč avtomatsko prepoznajo izdelke, ob izhodu pa se bremeni kreditna kartica.

Prva takšna trgovina je bila namenjena zaposlenim v Amazonu. Danes je teh že več kot dvajset, nahajajo se v večjih mestih v ZDA. Zdaj gre podjetje Jeffa Bezosa še korak dlje – dober kilometer od sedeža podjetja bodo postavili novo trgovino Amazon Go Grocery. Ta meri 1.000 kvadratnih metrov in ima pester nabor izdelkov – na voljo jih je več kot 5.000. Tako kot manjše, deluje tudi večja trgovina na osnovi tehnologije Just Walk Out. Stranke morajo ob vhodu imeti naloženo aplikacijo Amazon Go, v njej pa vneseno kreditno kartico. Nakupovanje opazujejo kamere in senzorji po celotni trgovini. Spremljajo celoten potek nakupa. V primeru, da si stranka premisli in izdelek iz košare postavi nazaj na polico, sistem računalniškega vida to zabeleži. Plačilo je ob izhodu iz trgovine izvedeno avtomatsko.

Običajnih prodajalcev v novih Amazonovih trgovinah ni, kljub temu je prisotno osebje, ki skrbi za polnjenje polic. Zaposleni so potrebni tudi na oddelku alkoholnih pijač, kjer preverjajo ustrezno starost kupcev. Ta nekoliko večja trgovina brez prodajalcev prikazuje, kako si prodajalne predstavljajo pri Amazonu. Ameriški gigant je pred 3 leti kupil verigo prodajaln Whole Foods. Njihove prodajalne so še večje od Amazon Go Grocery. Morda se bo v prihodnosti ta način prodajaln razširil tudi na Whole Foods, vendar je potrebno o tem dobro premisliti. V ZDA dela več kot 3,5 milijona blagajničarjev in blagajničark. Prehod na poslovanje brez blagajn bi pomenilo zmanjšanje delovnih mest. Poleg tega je težava tudi sistem računalniškega vida, ki trenutno še ni tako dovršen, da bi ga lahko uporabljali v večjih trgovinah in za izdelke, ki niso v enotni embalaži ter se kupujejo glede na težo. Veliko težje bo sistem naučiti, da bo prepoznal recimo hruške, ki so si med sabo lahko zelo različne.

 

Povzeto po Recode

J. R.

Komentarji