steroidi injekcija tablete mišice

»Lep na ven, gnil na noter« je stavek, ki ga zdravniki radi povedo »bodybuilderjem«, za katere je jasno, da do takega telesa niso prišli, brez da bi uživali steroide in ostale dodatke.

Najprej pa moramo razlikovati prehranske dodatke od steroidov. Prehranskih dodatkov na področju športa je ogromno. Tu imamo vsakdanje dodatke, ki so priporočljivi za vse ljudi. To so na primer Omega 3, magnezij, kalcij, šumeče tablete z dodatkom železa, C-vitamin (pozimi) in še bi lahko naštevali. Pred pričetkom uživanja kateregakoli menim, da je priporočljiv obisk zdravnika.

Na področju fitnesa in pridobivanja mišične mase ali izgubljanja maščobe poznamo vrsto dodatkov, ki (naj bi) želene rezultate naredili bolj dostopne. Najbolj »popularen« je beljakovinski prah. Mislim, da že skoraj vsak fitnes center v Sloveniji ponuja proteinski »shake« ob izhodu iz fitnesa. Ta telesu po vadbi zagotovi potrebne beljakovine za regeneracijo. Poleg beljakovin športniki pogosto kupujejo tudi aminokisline. Mednje sodijo BCAA aminokisline, glutamin, beta alanin itd. Poleg tega je zelo poznan izdelek za pridobivanje mišične mase tudi kreatin. Nato od »bolj poznanih« ostane še »pre-workout«, ki nam da potrebno energijo za trening, »fat burner«, s katerim naj bi hitreje izgubljali odvečne kilograme in pospeševalci hormonov. Glede pospeševalcev hormonov menim, da je pogovor z zdravnikom obvezen pred začetkom zauživanja. Glede ostalih zgoraj naštetih dodatkov pa posvetovanje z zdravnikom ni ravno pogoj, čeprav bi večina zdravnikov uživanje le-teh odsvetovala. Ti prehranski dodatki načeloma telesu ne škodujejo, sicer jih na prodajnih policah sploh ne bi bilo.
 

Vir: momentumhire.com

Povsem druga stvar pa so steroidi, ki jih na prodajnih policah zagotovo ne bomo našli, ker so prepovedani. Glede prepovedi steroidov obstaja v Sloveniji in drugod po svetu velika dilema. Steroidi so prepovedani vsem ljudem, večinoma zaradi dopinga profesionalnih športnikov. Vendar so profesionalni športniki v manjšini glede na vse ljudi, ki (nelegalno) uporabljajo steroide. Tu imam v mislih goro fitneserjev, ki uporabljajo steroide zaradi lepotnih tekmovanj ali pa samo zaradi sebe. Poleg njih bi uporaba steroidov praktično izboljševala delo vojakov in policistov. Vendar, kot sem že omenil, steroidi puščajo na telesu trajne posledice. Oblik steroidov je ogromno. Ko slišimo besedo »steroidi«, najprej pomislimo na injekcijo. Poznamo še ogromno različnih tablet (Anavar, Klenbuterol, Masteron itd.). Tako tekočine za injekcije, kot tablete imajo ogromno stranskih učinkov. Med najpogostejše posledice jemanja steroidov spada okvara jeter, neplodnost, ginekomastija (povečanje dojk) itd. Zato se ob uživanju steroidov priporoča uporabljati zaščito. To so tablete različnih vrst. Na prvem mestu je vsekakor zaščita za jetra, potem pa pridejo na vrsto še ostale zaščite za zgoraj naštete posledice. Vse skupaj na koncu pomeni že kar lep znesek za eno »kuro«(obdobje uživanja steroidov). Pri kupovanju steroidov nikakor ne smemo izbirati glede na ceno. Cenejši kot so, slabši so običajno za naše telo. Najcenejši na telesu puščajo največ trajnih posledic in če ob jemanju le-teh pozabimo na zaščito, se naša življenjska doba krepko skrajša. Če pa se odločimo za bolj kvalitetne steroide, ki nas bodo seveda stali mnogo več, pa se tveganje močno zmanjša. Z ustrezno kombinacijo zaščite postanemo skoraj popolnoma varni.
 

steroidi tablete
Vir: steroidssaleguide.com

Najbolj premožni in slavni »body builderji« v Ameriki, kot so npr. Dexter Jackson, Cedric McMillan in podobni, na tekmovanjih, kot je npr. Arnold Classic (najbolj poznano tekmovanje), služijo velike vsote denarja, kar jim omogoča nakup najboljših steroidov. Tam najboljše steroide dobiš celo pri zdravniku, za njih pa lahko odšteješ tudi nekaj deset tisoč ameriških zelencev.
 

arnold classic bodybuilding tekmovanje
Vir: youtube.com

Če potegnemo črto, je uživanje prehranskih dodatkov do neke mere za telo super. Ob jemanju dodatkov pa hitro presežemo mejo, kjer zdravo preide v nezdravo. Pri steroidih pa se v to raje ne spuščajmo, če nimamo namena zapraviti nekaj tisoč evrov.

 

N. P.

 

Viri:

https://sl.top-steroids-online.com/anti-estrogen/

http://www.arnoldsportsfestival.com/sports-and-events/ifbb-pro-league/arnold-classic/

Komentarji