Plastika je vsestranska – lahko je trda kot jeklo ali popolnoma elastična. Vsakdanje življenje si brez nje težko predstavljamo. Njena največja težava je v tem, da je ogromno zavržemo, kljub temu da jo lahko ponovno uporabimo. Avstrijskim raziskovalcem je v zadnjih letih uspelo izpopolniti proces, ki iz odpadne plastike pridobi surovo nafto.

Dandanes nas mediji pogosto opozarjajo na vpliv, ki ga ima plastika na okolje. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da na morju obstajajo otoki, ki so v resnici kupi plastike. Vsako leto namreč v morje odvržemo več kot 8 milijonov ton odpadne plastike. Če bo šlo tako naprej in se bo namesto vedno manj v morje odlagalo vedno več plastičnih odpadkov, bo teh do leta 2050 več kot rib.

Že odvržena plastična vrečka za nakup sadja in zelenjave se v naravi razkraja 10 do 20 let. Namesto, da bi se ukvarjali s tem, kako bi se plastike znebili, bi jo morali poskusiti ponovno uporabiti. Večino plastike pridobimo s predelavo surove nafte. Teoretično bi bilo najlažje plastiko spremeniti nazaj v surovino – nafto. V praksi je to težko izvedljivo, saj je celoten postopek zelo zapleten. Odpadno embalažo je potrebno segreti nad 400 °C. Plastika ni dober toplotni prevodnik, kar se v praksi dobro izkorišča, pri tem postopku pa to predstavlja omejitev.

S procesom predelave plastike so raziskovalci začeli leta 2010 v rafineriji podjetja OMV v bližini Dunaja, a so uporabno testno napravo v laboratoriju razvili šele tri leta kasneje. V letošnjem letu jim je proces uspelo izvesti v precej večjem obsegu. Nove naprave ne skladiščijo več v laboratoriju, ampak je postala del rafinerije. Sistem, ki so ga razvili, lahko v eni uri predela 100 kilogramov plastike v 100 litrov nafte, ki se lahko uporabi kot gorivo ali surovina za ponovno proizvodnjo plastike. Za razvit sistem imajo patent v ZDA, Evropi, Rusiji, Avstraliji, Indiji, Kitajski, Japonski in v nekaterih drugih državah.

Sedanjo napravo želijo optimizirati tako, da bo lahko delovala 24 ur na dan, vse dni v tednu. Njihov naslednji cilj je razvoj sistema, ki bo zmožen v eni uri predelati 2.000 kilogramov odpadne plastike. S tem se bo ogromna količina odpadne plastike zmanjšala. Če se bo takšen trend nadaljeval v prihodnosti, se bo količina načrpane nafte zmanjšala, ob tem pa se bo zmanjšal tudi vpliv na okolje.

Vir:

  • https://www.earthday.org/2018/04/05/fact-sheet-plastics-in-the-ocean/
  • https://www.omv.com/en/blog/reoil-getting-crude-oil-back-out-of-plastic

J.R.

Komentarji