Ne v galaksiji daleč daleč stran, temveč v Nemčiji je profesor prepleskal več milijonov vreden observatorij, da bi izgledal kot eden izmed najbolj priljubljenih likov iz Vojne zvezd – R2-D2. Poklon je delo profesorja Huberta Zitta, fanatičnega ljubitelja znanstvene fantastike, ki celo predava o fiziki in filozofiji v Vojnah zvezd in Zvezdnih stezah.

Profesorju na šoli Hochschule Kaiserlautern je »olepšava« observatorija uspela s pomočjo slikarja Klausa Ruffinga, njegovega tasta in peščico navdušenih študentov. Hubert Zitt je zaposlen kot izredni profesor računalniškega inženiringa na Univerzi za uporabne znanosti Zweibrücken. Navdih za prepleskanje observatorija je bila presenetljiva podobnost njegove oblike z robotom iz Vojn zvezd. Ekipa je od zunaj očistila observatorij, nato je sledil nanos bele barve in kasneje slikanje posebnega dizajna.

Preobrazba je potekala konec lanskega leta, vendar se je na spletu uveljavila šele v zadnjih dneh. Prepleskan observatorij je pritegnil Marka Hamilla, igralca, ki je v znanstvenofantastičnih filmih upodobil lik Luke-a Skywalker-ja. Ta je na Twitterju zapisal, da je observatorij Nemce spremenil v »piflarje«. Njegov komentar je povzročil, da so se ljubitelji Vojn zvezd iz cele galaksije odpravili , da bi v živo videli ogromnega robota.

R2-D2 je robotski lik v Vojnah zvezd (angl. »Star Wars«). Ustvaril ga je George Lucas, ki je ustanovitelj podjetja Lucasfilm. Pod njegovim okriljem je nastalo prvih šest filmov Vojn zvezd, nato pa je podjetje prevzel Walt Disney. Pri Disney-ju so se odločili, da želijo zgodbo Jedi vitezov in Sith lordov nadaljevati. Majhen robot je eden izmed pomembnejših likov in se pojavlja v devetih izmed desetih filmov. V vseh treh originalnih filmih Vojne zvezd je robota igral angleški igralec Kenny Baker. V naslednji trilogiji, za katero je prejel tudi nagrado, se je njegova vloga zmanjšala, saj je bil robot radijsko voden. Ko je filme začel snemat Disney, je Baker postal svetovalec.

Zgodba robota se začne na planetu Naboo, kjer ga je izdelalo podjetje Industrijska Avtomatizacija. V filmih je bil po tipu astromehanični robot. To pomeni, da je služil kot avtomatiziran mehanik na zvezdnih ladjah. Droidi so bili zelo uporabni, saj so imeli raznovrstno orodje. Številni piloti so se zanašali nanje. Bili so kot njihovi kopiloti, nadzirali so sistem za letenje in distribucijo električne energije. Pozicionirani so bili na posebno izpostavljenem prostoru, s katerega so lahko poleg pilotskih nalog izračunali skoke v hiperprostor in opravili enostavna popravila. Čeprav je bil R2-D2 le robot, se je pogosto znašel v ključnih trenutkih galaktične zgodovine, s svojim pogumom in iznajdljivostjo pa je prispeval k temu, da je bila galaksija znova in znova rešena.

J. R.

Vir: https://www.rt.com/news/454916-german-observatory-star-wars-r2d2/

Komentarji