Zaporniško delo je običajno povezano s fizičnim delom, vendar zaporniki v dveh zaporih na Finskem opravljajo novo vrsto dela. Za startup (zagonsko) podjetje razvrščajo podatke, s katerimi poteka učenje algoritmov umetne inteligence.

Startup podjetje Vainu vidi sodelovanje z zapori kot nekakšno reformo, s katero zaporniki pridobijo koristne veščine. Podjetje gradi svetovno podatkovno bazo, kjer podjetja potrebujejo delavce s celotnega sveta. Za delo, ki ga opravljajo tudi zaporniki, iščejo delavce po celotnem svetu. Ti morajo prebrati na tisoče člankov z interneta in vsakega označiti, če je članek npr.: o tehnološkem podjetju Apple ali gre le za vrsto sadja (apple). V nadaljevanju se s pomočjo teh oznak algoritem uči prepoznavati članke. Pri analizi člankov v angleščini problemov z delovno silo ni, ti pa se pojavijo v primeru finskega jezika. Po naključju sta bili pisarni podjetja Vainu in finske agencije za kazenske sankcije v isti stavbi in tako je prišlo do sodelovanja.

Partnerstvo se je pričelo na začetku letošnjega leta. Vainu sedaj sodeluje z dvema zaporoma – v mestih Turku in Helsinki. Finska je znana po napredni zaporniški politiki. Kar tretjina zaporov v tej državi je zaporov odprtega tipa. To pomeni, da zaporniki v njih živijo in delajo kot običajni državljani. John Pratt, raziskovalec na univerzi Victoria v Wellingtonu, ki se ukvarja s proučevanjem kazenskih sistemov, ugotavlja, da je v zaporih v ZDA preveč poudarka na varnosti.

Zaposleni na agenciji za kazenske sankcije so bili nad predlogom dela navdušeni. Novo delo namreč ne zahteva ničesar drugega razen prenosnih računalnikov, ob tem pa ni tveganja za nasilje. Do nasilja lahko pride pri kakšnih drugih opravilih kot je izdelava kovin. Pri tem lahko zaporniki orodje hitro uporabijo ali preoblikujejo v orožje. Trenutno dela za podjetje Vainu nekaj več kot 100 zapornikov.

Podjetje Vainu upa, da se bo razširilo tudi drugod na Finskem in v drugih državah, kjer je težko najti ljudi, ki so pripravljeni opravljati to vrsto dela v lokalnih jezikih. Profesorica za komunikacije na univerzi v San Diegu meni, da ni presenetljivo, da bi bilo v teh državah povpraševanje po tovrstnem delu še posebej veliko. Dejala je, da se morajo algoritmi umetne inteligence učiti v različnih okoljih. Vsaj v ZDA je delo zapornikov dolgo bilo sporno. Nekateri so menili, da zaporniki jemljejo delo delavcem, drugi pa so menili, da se s tem izboljša njihova rehabilitacija. Kljub temu da je pred nekaj leti umetna inteligenca veljala za znanstveno fantastiko, je danes široko prepoznavna, tako pa je tudi s poklici iz tega področja pa četudi jih opravljajo zaporniki.

J. R.

Vir: https://www.theverge.com/2019/3/28/18285572/prison-labor-finland-artificial-intelligence-data-tagging-vainu

Komentarji