Medtem ko proizvajalci avtomobilov veliko investirajo v razvoj samodejne vožnje, je Avstrija v sodelovanju s Kitajsko predstavila brezpilotni taksi, ki je opravil prvi testni polet na stadionu na Dunaju.

Vozilo, ki se imenuje EHang 216, je opravilo svoj prvi uspešen vzlet in pristanek na dunajski General Areni, ki je dom nogometnega kluba Austria Wien. Lahko zračno plovilo je opremljeno s 16 propelerji in tehta okoli 340 kilogramov. Po vzletu je nekaj minut krožilo po zraku in nato varno pristalo. EHang 216 je opremljen z dvema sedežema in lahko leti do hitrosti 150 kilometrov na uro v časovnem obdobju približno pol ure. V tem času naj bi prepotoval med 50 in 70 kilometrov. Derrick Xiong, soustanovitelj kitajskega proizvajalca dronov je dejal, da je bil model v celoti preizkušen in je pripravljen za masovno proizvodnjo.

Ehang 216 – avtonomno zračno vozilo je izboljšana različica modela EHang 184, vendar ima namesto štirih osem mest za propelerje. Kot dron ne potrebuje vzletne steze in se lahko z mesta vertikalno dvigne v ozračje. Preizkušnje s posadko in brez nje so se začele leta 2017 na Kitajskem, letos pa so testno vožnjo s posadko izvedli še v Avstriji. Do zdaj je to vozilo opravilo preko 1000 letov s posadko, najdaljši med njimi so bili dolgi okoli 10 kilometrov. Glede na poročila lahko vozilo dvigne do 260 kilogramov bremena. 17-kilovatna baterija mu omogoča, da opravi pot, primerljivo z električnim avtomobilom v mestnem prometu.

Zračni taksi je nastal kot produkt tesnega sodelovanja med avstrijsko letalsko družbo FACC, ki je v lasti kitajske letalske družbe AVIC in kitajskim proizvajalcem dronov EHang. Na področju, ki se je šele začelo razvijati, je že zdaj velika konkurenca, saj svoje avtonomno leteče vozilo razvijajo multinacionalke kot sta Uber in Airbus. Cena vozila EHang 216 je okoli 300.000 €. Proizvajalec ima za ta model več kot 1000 naročil, največ izmed teh s Kitajske. Generalni direktor letalske družbe FACC Robert Machtlinger je dejal, da je urbana mobilnost brez pilotov tehnično možna. Meni, da so edina ovira pred razširitvijo ideje regulacije. Kljub temu pa je avstrijski minister za promet Norbert Hofer, ki se je udeležil demonstracije, izrazil upanje, da bo Avstrija med prvimi državami, kjer bodo brezpilotni taksiji leteli nad mesti. Hofer je dodal, da upa, da bo Avstrija tista, kjer bo zgrajenih na tisoče teh brezpilotnih taksijev in da jih bomo ravno tu kmalu videli v zraku.

J. R.

Vir: https://www.rt.com/business/455648-pilot-less-air-taxi-vienna/

Komentarji