Zagovorniki temnega načina zaslona trdijo, da pomaga zmanjšati obremenitev oči, podaljšati delovanje baterije in izboljšati spanec. Temni način, ki zamenja standardno belo ozadje za črno, je postal pogosta izbira zdravstveno ozaveščenih ljudi. Menijo, da ta način, podobno kot senčila ali sončna očala, človeku daje posebno izkušnjo. Sprva so temni način uporabljali le programerji, ki so pisali kodo pozno v noč. Danes temni način omogočajo številne aplikacije in spletni portali (Outlook, Safari, Reddit, YouTube, Gmail, Twitter, Spotify …).

Temni način zmanjša obremenitev oči

Ljudje v povprečju mežikamo 15-krat na minuto, ob izpostavljenosti zaslonu pa lahko to povprečje pade tudi do 4 mežike na minuto. To prispeva k suhim očem, stranska učinka, ki se zaradi tega lahko pojavita, sta glavobol in zamegljen vid. Za to, da bi bel tekst na črnem ozadju zmanjšal obremenitev oči, ne obstaja nobenih dokazov. Priporočljivo je, da ozadje zaslona prilagodite osvetlitvi okolice. V primeru zelo svetle okolice temen zaslon povzroči, da vaše oči z večjim naporom spremljajo sliko.

Besedilo na temni podlagi je bolj berljivo

Na berljivost besedila vpliva predvsem kontrast, barva pri tem ni tako pomembna. Če imamo besedilo na svetlem in temnem ozadju z enakim kontrastom, je bolj berljivo tisto na svetli podlagi. Na to verjetno vpliva dejstvo, da smo ljudje navajeni brati črno na belem.

V temnem načinu ima baterija daljši čas uporabe

Čas uporabe baterije je odvisen od vrste zaslona. Če ima naša naprava OLED (angl. “organic light-emitting diode) zaslon, jo lahko uporabljamo dlje časa. Pri tem tipu zaslona vsaka slikovna točka zasveti individualno. Če je ta črne barve, to pomeni, da je slikovna točka deaktivirana. Pri nekoliko starejših – LCD zaslonih je delovanje baterije krajše, saj so v tem primeru slikovne točke osvetljene tudi takrat, ko so črne barve.

Temni način je boljši za spanje

Svetloba z LED zaslonov lahko ustvari modro-belo svetlobo v takih količinah, da vplivajo na melatonin in s tem na spanje. Modra svetloba usmeri naše možgane v budno stanje. Pravi temni načini zmanjšajo raven modre svetlobe in jo zamenjajo z oranžnimi odtenki. Kljub temu je najboljši način neuporaba zaslona eno ali dve uri pred spanjem.

Vir: Wired

J. R.

Komentarji